Krajský súd v Bratislave bude opäť rozhodovať v prípade Rybaniča
08 | 09 | 2020 I SITA

Krajský súd v Bratislave (KS) bude v stredu (9.9.) opätovne rozhodovať v prípade bývalého zamestnanca banky a bývalého poslaneckého asistenta Filipa Rybaniča, pôvodne právoplatne odsúdeného na trojročný podmienečný trest.


KS v Bratislave vytýčil termín verejného zasadnutia na stredu na základe rozhodnutia dovolacieho Najvyššieho súdu SR (NS SR), ktorý 21. januára tohto roku zrušil rozsudok KS v Bratislave z konca júna 2019. NS SR zároveň  prikázal KS v Bratislave, aby vec v potrebnom rozsahu znova prerokoval.

NS SR skonštatoval, že dovolanie Rybaniča vo vzťahu k namietanej okolnosti spočívajúcej v úprave skutku KS je opodstatnené, pretože ňou KS porušil zákaz zmeny k horšiemu. Navyše v dôsledku takéhoto postupu súdu došlo následne aj k nesprávnemu právnemu posúdeniu skutku.

Bukovský vyzýva nosiť na rúšku symbol odporu
Vláda Igora Matoviča nesplnila verejnú výzvu, ktorú jej adresoval známy slovenský doktor Igor Bukovský. Rozhodol sa preto urobiť rázny krok. Odteraz bude na rúšku nosiť symbol – čierny krížik, ktorým chce vyjadriť nesúhlas s politikou vlády ohľadom... Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Rybanič podal dovolanie na Okresný súd (OS) Bratislava V koncom vlaňajšieho leta prostredníctvom obhajcu Mareka Paru. Následne ho OS poslal na Krajskú prokuratúru (KP) v Nitre, ktorá Rybaničov prípad dozorovala. Potom bolo súdu doručené vyjadrenie KP v Nitre, ktoré OS Bratislava V zaslal obhajcovi. Po vykázaní doručenia nižší súd trestný spis spolu s dovolaním predložil na NS SR.

Senát KS koncom júna 2019 úplne nepotvrdil rozsudok OS Bratislava V, ktorý Rybaniča v septembri 2018 uznal za vinného zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. OS Bratislava V mu vtedy vymeral trojročný trest s päťročným odkladom a skúšobnou lehotou. Podľa odvolacieho KS sa Rybanič dopustil protiprávneho správania, keď poskytol informácie o stavoch účtov neoprávneným osobám.

KS nariadil vypracovať Rybaničovi aj písomnú analýzu, v čom spočíva bankové tajomstvo. Na rozdiel od pôvodného verdiktu sa však nemusel Rybanič ospravedlniť exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD).