Ako ošetriť štípance od hmyzu prírodnými prostriedkami
08 | 09 | 2020 I Timotej Dudka

Je koniec leta, čas grilovania a prechádzok v prírode. Tie vám ale často prekazia bolestivé štípance od hmyzu, najmä od komárov. Ako sa s nimi vysporiadať bez medikamentov vám odporúča server Nasehvezdy.cz.


Cibuľa nikdy nesklame

Cibuľa kuchynská patrí k najstarším prírodným liekom. Pretože jej šťava znižuje opuch po bodnutí hmyzom a mierni svrbenie, mal by sa na postihnuté miesto čo najskôr priložiť plátok cibule, a to aspoň na štvrť hodiny.

 

Na štípance platí aloe

Aloe vera má hojivý a antibakteriálny účinok a je prirodzeným chladivým a protizápalovým prostriedkom. Síce u nás nerastie, môžete si ju však vypestovať v pohodlí domova. Poranené miesto potierajte sliznatou dužinou listu. Gél v nej totiž obsahuje zhruba až 75 liečivých látok. Pri aplikácii na zranené miesta pôsobí mierne anesteticky a uľavuje od svrbenia, opuchov a bolesti.

Šťava zo skorocelu mierni opuchy

Skorocel kopijovitý slúžil už v stredoveku ako spoľahlivý prostriedok na hojenie rán. Čerstvá šťava z roztlačených listov skorocelu je vhodná na ošetrenie opuchov po bodnutí hmyzom. List rozdrvte medzi prstami a štípanec ním následne potrite. Uvidíte, že sa vám čoskoro uľaví.

 

Ako si komáre vyberajú svoje obete a prečo niektorí ľudia majú na nich jednoducho “smolu”?
Komáre patrili kedysi medzi najnebezpečnejšie živočíchy na Zemi. Možno dokonca ešte najnebezpečnejšie, ako si vieme predstaviť. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie každý rok zomrú na ich bodnutie milióny ľudí. Čítať ďalej
19 | 08 | 2020 | Ivan Brožík