Ruská vakcína proti Covid-19 je účinná proti akejkoľvek dávke vírusu, uviedol jej vývojár
07 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Vedúci tímu stojaceho za vakcínou Sputnik V piatok uviedol, že imunitná odpoveď zaznamenaná u zaočkovaných dobrovoľníkov, je dostatočná na boj proti akejkoľvek úrovni infekcie Covid-19, informuje portál RT.


Alexander Gintsburg, vedúci moskovského Výskumného ústavu pre epidemiológiu a mikrobiológiu Gamaleya, uviedol svoje vyhlásenie v ten istý deň, ako portál The Lancet informoval o výsledkoch, ktoré potvrdzujú, že u každého pacienta, ktorý dostal vakcínu, sa vytvorili protilátky bez akýchkoľvek významných vedľajších účinkov.

Britský akademický žurnál, ktorý je jeden z najstarších a najuznávanejších lekárskych časopisov na svete, potvrdil, že vakcína Sputnik V úspešne vyprodukovala protilátky u všetkých 76 účastníkov.

"Imunitná odpoveď vakcíny zaznamenaná v súčasnosti medzi dobrovoľníkmi je dostatočná na potlačenie akejkoľvek dávky Covid-19, ktorú si dokážete predstaviť," uviedol Gintsburg.

Británia je pravdepodobne na dobrej ceste ku kolektívnej imunite
Takmer 3 milióny ľudí v Anglicku majú protilátky proti koronavírusu Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Starosta Moskvy Sergej Sobyanin medzitým odhalil, že post-registračné klinické skúšky Sputniku V v hlavnom meste môžu trvať dva až šesť mesiacov. Potvrdil tiež, že hromadné očkovanie sa pravdepodobne začne koncom roka 2020 alebo začiatkom roku 2021.

"Niektoré dávky dorazia už tento rok," uviedol pre ruskú televíziu Channel One v sobotnom rozhovore. "Je veľká pravdepodobnosť, že sa použijú na očkovanie rizikových skupín, pričom ide o zdravotníctvo, školstvo, obchody, sektory bývania a verejnoprospešných služieb, orgány činné v trestnom konaní a niektoré ďalšie - možno novinári,“ dodal starosta.

Minulý mesiac sa Rusko stalo prvou krajinou, ktorá zaregistrovala vakcínu proti koronavírusu, ktorá dostala názov Sputnik V. Vyvinutá Výskumným ústavom Gamaleya podstúpila v júni a júli klinické testy. Je založená na platforme, ktorá sa predtým používala na výrobu ďalších vakcín. Podľa ruského ministerstva zdravotníctva je schopné poskytnúť imunitu až na dva roky.

Rozsiahly ruský výskum naznačuje, že Covid-19 nemôžete dostať dvakrát
Po tvrdeniach o dvojitých nakazeniach, ktoré boli sprevádzané s úzkosťou okolo Covid-19, ruskí vedci tvrdia, že nie je možné ochorieť dvakrát na Covid-19, ak nemáte žiadne sprievodné choroby, ako sú alergie, cukrovka a obezita, informuje portál... Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Marek Molnár