Rezort školstva, univerzity a SAV chcú spolupracovať na príprave priorít v rámci fondu obnovy
07 | 09 | 2020 I SITA

Ministerstvo školstva, univerzity a Slovenská akadémia vied (SAV) chcú spolupracovať nielen na príprave Národného plánu priorít pre fond obnovy, ale aj pri formulovaní zásad zákona o vysokých školách či metodikách ich financovania.


Vyplýva to zo stretnutia Združenia výskumne a technicky orientovaných univerzít SR (Združenie V7), SAV a štátneho tajomníka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovíta Paulisa (SaS). Informoval o tom v tlačovej správe hovorca Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Tomáš Zavatčan.

Rektori V7, SAV a ministerstvo školstva sa zhodli na vynaložení maximálneho úsilia pre urýchlené zazmluvňovanie projektov. Rektori aj predseda SAV zároveň ocenili prijaté opatrenia zo strany Výskumnej agentúry MŠVVaŠ SR pre pokrok pri čerpaní európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF), a to najmä pri projektoch dlhodobo strategického výskumu. Ocenili tiež programové vyhlásenie vlády v oblasti vedy, výskumu a inovácií.

Na rokovaní predložili predstavitelia V7 a SAV predložený návrh zmluvy na založenie Akademickej a priemyselnej výskumno-edukačnej platformy v oblasti materiálov a analytických zariadení a pre spoluprácu s medzinárodnými vedeckými centrami. Išlo by o pilotný model na financovanie zapojenia Slovenska v medzinárodných vedeckých centrách. Ministerstvo by sa malo vyjadriť, či je tento model v súlade s jeho zámermi.

Minister Krajčí aj hlavný hygienik Mikas sú v samoizolácii
Minister zdravotníctva a tiež hlavný hygienik prišli do kontaktu s človekom, u ktorého sa potvrdil nový koronavírus. V karanténe je aj celé konzílium odborníkov. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Ako priblížil Zavatčan, pred rokovaním s ministerstvom sa uskutočnilo rokovanie rektorov Združenia V7 a predsedu SAV Pavla Šajgalíka na pôde Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Tam sa účastníci venovali otázkam popularizáce vedy, navrhovanému modelu kreovania cestovnej mapy výskumných infraštruktúr a účasti slovenských inštitúcii v medzinárodných vedeckých centrách a projektoch Európskeho strategického fóra o výskumných infraštruktúrach (ESFRI). Zároveň sa podelili o skúsenosti z prípravy výučby v novom akademickom roku.

Združenie V7 zoskupuje Univerzitu Komenského v Bratislave, STU v Bratislave, Technickú univerzitu v Košiciach, UPJŠ v Košiciach, Žilinskú univerzitu v Žiline, Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre a Univerzitu veterinárskeho lekárstva v Košiciach.