Bieloruská opozičná líderka Maryja Kolesniková bola "unesená"
07 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Maryja Kolesniková, jedna z popredných predstaviteľov bieloruskej opozície, bola zrejme unesená v Minsku. Je jedinou z trojice žien, ktorá viedla predvolebnú kampaň proti prezidentovi Lukašenkovi a ostala v krajine, informuje portál RT.


Podľa správy očitého svedka v súvislosti s bieloruským spravodajským portálom Tut.by bola Kolesniková v pondelok ráno unesená a umiestnená do mikrobusu s nápisom „Komunikácia“ na boku. Kto ju vzal, je zatiaľ neznáme a pokusy jej spolupracovníkov kontaktovať ju sa zatiaľ javia ako márne.

"Otočil som sa a videl som, ako ľudia v civile a maskách tlačili Maryju do mikrobusu. Telefón jej dokonca vyletel z ruky, pričom jeden z ľudí ho zdvihol, skočil do mikrobusu a odišiel," prezradil očitý svedok.

Minské policajné oddelenie v rozhovore pre ruskú tlačovú agentúru RIA Novosti poprelo akékoľvek vedomosti o zadržaní Kolesnikovej.

Hrozba používania jadrových zbraní pod Trumpom rastie a na obnovenie zmluvy New START môže byť už „príliš neskoro“
Aj keď správy demokratov z oblasti kontroly zbraní nevyzerajú vôbec dobre, je to stále lepšie ako výsledky Donalda Trumpa, ktorý zvyšuje riziko používania jadrových zbraní, uviedol svetovo uznávaný mysliteľ Noam Chomsky pre portál... Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Kolesniková vstúpila do centra pozornosti v júli, keď bol zatknutý jej šéf Viktor Barbariko - pôvodne považovaný za popredného opozičného lídra Lukašenka - a nemohol kandidovať proti Lukašenkovi. Kolesniková pracovala ako vedúca jeho kampane. Spolu so Svetlanou Cichovskou a Veronikou Čepkalo, ktorým manželom tiež zakázali kandidovať, viedla obvinenie s cieľom zosadiť bieloruského prezidenta. Cichovská a Čepkalo odvtedy opustili krajinu.

Po údajne zmanipulovaných voľbách sa Kolesniková pripojila k Bieloruskej koordinačnej rade, ktorú zriadil bývalý kandidát na opozíciu Cichovská na uľahčenie pokojného prechodu moci. Podľa člena skupiny Maxima Znaka nie je Klesniková jedinou osobnosťou spojenou s Koordinačnou radou, ktorá sa stratila.

"Neviem, kde sú Maryja (Kolesniková) a (hovorca rady) Anton (Rodnenkov), a nemôžem ich kontaktovať. Takisto nemôžem nadviazať kontakt s (viceprezidentom pre softvérové ​​inžinierstvo) Maximom Bogretsovom a výkonným tajomníkom Rady Ivanom Kravtsovom,“ uviedol Znak.

Bieloruský prezident Lukašenko predtým kritizoval Koordinačnú radu, pričom označil jej prácu za „pokus o prevzatie moci“ a pohrozil „opatreniami“ na „schladenie niektorých horúcich hláv“.

Lukašenkov asistent tvrdí, že voľby boli „spravodlivé“ a chce mier (FOTO)
Asistent bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka demonštrantom v Minsku povedal, že sa pracuje na novej ústave a tiež vyzýva na mier. Avšak samotného prezidenta spozorovali, ako nesie pušku pred svojím bydliskom, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Marek Molnár