Americký špionážny program FBI porušuje pravidlá ochrany práv občanov na súkromie, ale aj tak bolo povolené jeho pokračovanie
07 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Americký súd FISA povolil FBI, aby pokračovala v používaní neoprávneného programu sledovania, pri ktorom skúmajú rozhovory medzi Američanmi a ľuďmi v zámorí, a to aj napriek zisteniu, že vláda porušuje pravidlá ochrany súkromia, informuje portál RT.


"Stále sa zdá, že existuje rozsiahle porušenie pravidiel ochrany súkromia zo strany FBI," uviedol hlavný sudca FISA James Boasberg v decembrovom rozhodnutí, ktoré bolo odtajené a v piatok.

Účelom týchto pravidiel je chrániť práva občanov USA na súkromie a vyžaduje sa, aby neoprávnené prehľadávanie e-mailov a telefónnych hovorov malo účel zahraničnej spravodajskej služby alebo presadzovania práva. Boasberg uviedol, že FBI v minulom roku urobila najmenej 87 pochybností, pri ktorých zhromaždila údaje od spoločností Google, Verizon a ďalších komunikačných sietí, pričom „nebolo pravdepodobné, že získajú informácie zo zahraničia alebo dôkazy o trestnom čine“.

Pri jednom takomto incidente FBI vlani v auguste odpočúvala komunikáciu, do ktorej bolo zapojených asi 16 000 Američanov, napriek tomu, že iba sedem z týchto ľudí bolo zapojených do vyšetrovania. Boasberg odmietol tvrdenia FBI, podľa ktorých je pravdepodobné, že pri hľadaní sa nájdu zahraničné spravodajské informácie alebo dôkazy o trestnom čine, pričom uviedol, že okrem siedmich relevantných podozrivých boli sledovania „podozrivé“.

Všetko, čo zverejníte online, posudzujú „algoritmy nenávistných prejavov“
Zdroj blízky spoločnosti Google a ďalším technologickým gigantom uviedol, že kniha, ktorá odhaľuje štvorročné sprisahanie spoločností Big Tech s cieľom podkopať Trumpovo hnutie a ovplyvniť voľby, „otriasa základmi Silicon... Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Avšak súd FISA predtým rozhodol, že takéto dotazy porušujú pravidlá ochrany súkromia, a nariadil FBI, aby vyžadovala od agentov, aby zdokumentovali, prečo je sledovanie právne opodstatnené. „FBI skutočne len začína komplexne implementovať túto požiadavku na dokumentáciu,“ uviedol Boasberg. „Z tohto dôvodu vyššie opísané nesprávne pochybnosti nespochybňujú predchádzajúce rozhodnutie súdu, že s touto požiadavkou postupy zisťovania a minimalizácie zo strany FBI zodpovedajú zákonom stanoveným požiadavkám a požiadavkám štvrtého dodatku.“

Boasberg udelil FBI každoročné opätovné povolenie pokračovať v používaní jej neoprávneného odpočúvacieho programu. Rozsudok vyplával na povrch iba dva dni po tom, čo federálny odvolací súd zistil, že podobný program, ktorý používa Národná bezpečnostná agentúra na špehovanie Američanov, je nezákonný. Informátor NSA Edward Snowden tento program odhalil v roku 2013.

Oba programy vychádzajú zo špionážnych aktivít, ktoré vláda začala po teroristických útokoch z 11. septembra 2001. Keď Kongres v roku 2018 opätovne povolil neoprávnené odpočúvanie, požadoval, aby súd FISA každý rok schvaľoval pravidlá stanovujúce hranice spôsobu, akým môže FBI zhromažďovať údaje podľa oddielu 702 zákona FISA Amendments Act.

Facebook odstránil stránku skupiny Patriot Prayer pár dní potom, čo jej člen bol zavraždený antifašistom
Facebook odstránil niekoľko stránok týkajúcich sa pravicového hnutia „Patriot Prayer“ potom, čo jeden z jej členov bol zastrelený v Portlande, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 09 | 2020 | Marek Molnár