Trump chce ponechať vojenské noviny. Pentagón hovorí o neistote v rozpočte
06 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Pentagón oznámil ukončenie činnosti dlhotrvajúcich novín americkej armády, avšak americký prezident Donald Trump prehlásil, že noviny Stars and Stripes sú v bezpečí, informuje portál RT.


Podľa oznámenia Pentagónu, o ktorom v piatok informovalo niekoľko amerických portálov, denník americkej armády Stars And Stripes zastaví tento mesiac činnosť a svoje posledné správy vydá do 30. septembra.

Keď sa objavila táto správa, Trump na Twitteri napísal, že noviny, ktoré prvýkrát publikovali správu v roku 1861, sú v bezpečí. "Spojené štáty americké nebudú pod mojim dozorom znižovať financovanie časopisu @starsandstripes. Bude to aj naďalej úžasný zdroj informácií pre našu veľkú armádu!," uviedol v piatok popoludní.



Rozhodnutie uzavrieť noviny nevyšlo priamo od Pentagónu. Financovanie novín Stars and Stripes je zabezpečené iba do konca fiškálneho roku 2020 - ktorý sa končí posledný deň tohto mesiaca. Kongres stále rokuje o vojenskom rozpočte na rok 2021 a zahrnutie 15,5 milióna dolárov, aby zostali noviny otvorené, ešte nie je dokončenou záležitosťou.

Pentagón vo februári navrhol, aby sa rozpočet novín presmeroval na vývoj vesmírnych a hypersonických zbraní. Nie je známe, či bol Trump o tomto rozhodnutí oboznámený.

Hlavným nepriateľom Rusov sú „vychytávky“, tvrdí ruský minister obrany
Sergej Šojgu je presvedčený, že ani najkvalitnejšie fotografie a videá nemôžu nahradiť zážitok z osobnej skúsenosti. Uviedol portál News.rambler.ru. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Počas hroziaceho zániku novín začiatkom tohto týždňa skupina senátorov napísala ministrovi obrany Markovi Esperovi a požiadala ho, aby zabezpečil financovanie novín. „Stars and Stripes sú podstatnou súčasťou slobody tlače nášho národa, ktorá slúži samotnému obyvateľstvu,“ napísali. "Preto s úctou žiadame, aby ste zrušili svoje rozhodnutie."

15,5 milióna dolárov „je len nepatrným zlomkom“ ročného rozpočtu armády, ktorý sa pohybuje až okolo 700 miliárd dolárov, dodali tiež senátori.

EÚ nezapíše Lukašenka na čiernu listinu: Nemecko, Francúzsko a Taliansko odmietli návrhy Poľska a pobaltských štátov voči Bielorusku
Európa je známa svojimi politickými chybami a teraz sa objavila nová: priepasť medzi „hlavnou EÚ“ a periférnymi krajinami podriaďujúcimi sa USA v oblasti zahraničnej politiky, ako sú Spojené kráľovstvo, Poľsko a tri pobaltské štáty, informuje... Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Marek Molnár