„Prestaňte štekať, francúzske psy!“: V Pakistane vypukli protesty za dotlač Mohameda
06 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Tisíce ľudí sa stretli na protestoch v Pakistane po tom, čo francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo vytlačil komiksovú paródiu na proroka Mohameda. Ide o podobnú provokáciu ako v roku 2015, keď časopis karikatúrou podnietil moslimov, aby zaútočili na ich kanceláriu, informuje portál RT.


Demonštrácie sa začali vo štvrtok a pokračovali do piatka, pričom sa rozšírili do ďalších miest, ako sú Lahore a Islamabád. V uliciach pochodovali davy ľudí a niektorí ľudia dokonca pálili francúzsku vlajku.  Jedna skupina nahnevaných pochodujúcich dokonca skandovala svojské poslanie: „Prestaňte štekať, francúzske psy!“.





Pakistanské ministerstvo zahraničia odsúdilo rozhodnutie časopisu vydať komiks a označilo ho za „úmyselný čin urážajúci miliardu moslimov“ a dodáva, že „ho nemožno odôvodniť ako výkon slobody tlače alebo slobody prejavu“.



Nie všetci členovia moslimskej komunity podporili demonštrácie. Britský protiextrémistický aktivista a bývalý islamský fundamentalista Maajid Nawaz vyzval moslimský svet, aby bol „pobúrený“ nad viac materiálnymi vecami ako nad „kanceláriou karikatúr“. „Prečo nie sú protesty pred čínskym veľvyslanectvom?“ opýtal sa s odkazom na správy o ujgurských moslimov, ktorí sú systematicky utláčaní.

Špeciálne vydanie Charlie Hebdo 2. septembra obsahovalo dotlač niektorých jeho karikatúr s islamskou tematikou vrátane vyobrazení proroka Mohameda, ktoré spustilo v roku 2015 útok na jej parížsku kanceláriu. Pri útoku bolo zabitých 12 ľudí a ďalších päť v nasledujúcich dňoch.

Saïd a Chérif Kouachi, dvaja bratia, ktorí útok spáchali, zahynuli pri prestrelke s políciou severne od Paríža dva dni po útoku na Charlie Hebdo. Súd sa tiež zameral na 13 mužov a jednu ženu, ktorí sú obvinení z toho, že boli spolupáchateľmi teroristického sprisahania.

EÚ nezapíše Lukašenka na čiernu listinu: Nemecko, Francúzsko a Taliansko odmietli návrhy Poľska a pobaltských štátov voči Bielorusku
Európa je známa svojimi politickými chybami a teraz sa objavila nová: priepasť medzi „hlavnou EÚ“ a periférnymi krajinami podriaďujúcimi sa USA v oblasti zahraničnej politiky, ako sú Spojené kráľovstvo, Poľsko a tri pobaltské štáty, informuje... Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Marek Molnár