Nový projekt Gigafactory Elona Muska pri Berlíne
06 | 09 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Nemecká spolková vláda dáva za vzor rýchlosť, s akou výrobca elektromobilov stavia nový závod neďaleko Berlína. Slová chvály sú adresované šéfovi koncernu Elonovi Muskovi, - píše portál Handelsblatt.


Elon Musk sa poďakoval za rýchly postup pri výstavbe nového závodu v Grünheide neďaleko Berlína. Reagoval tak na vyjadrenia spolkovej vlády a popredných ekonómov, ktorí dávajú rýchlosť, s akou sa Tesla stavia, za vzor pre iné veľké stavebné projekty. Odpoveď Muska na Twitteri: „Ďakujem, Brandenbursko & Grünheide!“

Splnomocnenec spolkovej vlády Thomas Bareiss (CDU) poukázal na napredovanie stavby v Grünheide. „Tesla svedčí o tom, čo sa dá dokázať, keď sa stretne politická vôľa a snaha efektívne a rýchlo riešiť realizáciu projektu na úrovni správy a súdov,“ – uviedol pre Handelsblatt.

Ak definitívne stavebné povolenie bude naozaj už v novembri 2020, 12-mesačný administratívny proces bude rekordný, skonštatoval štátny tajomník nemeckého ministerstva hospodárstva. Tesla tak môže zamiešať karty nielen na nemeckom automobilovom trhu, ale bude aj  vzorom rýchleho schvaľovacieho konania aj pre iné veľké priemyselné podniky.

Elon Musk oznamuje „úžasnú“ misiu na Mars, avšak pripúšťa, že prví kolonisti takmer určite zomrú
Elon Musk ohlásil plánovanú výpravu spoločnosti SpaceX na Mars a uviedol, že kolónia bude „úžasná“, ak bude misia úspešná. Miliardár však pripustil, že existuje „veľká šanca“, že prví osadníci zomrú, informuje portál... Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Musk sa na Twitteri už častejšie vyjadroval k svojmu novému projektu Gigafactory. Koncom júla napísal, že podnik Giga Berlin sa postaví za neuveriteľne rýchly čas. Pozoruhodný je však aj spôsob výstavby. Hrubá stavba Gigafactory sa totiž ako lego vyskladá väčšinou z už predvyrobených dielcov.

Keďže Brandenbursko ešte neukončilo environmentálny schvaľovací proces projektu, Tesla stavia na pozemku na vlastné riziko, informuje ďalej Handelsblatt.

Ešte v polovici júla Musk uverejnil na Twitteri obrázok návrhu hotového diela so širokým vstupom v popredí a preskleným druhým poschodím pod solárnou strechou.

Elon Musk si zahral vo filme Iron Man! (VIDEO)
Všetci určite poznáte film Iron Man 2, všimli ste si ale niekedy, že si v ňom zahral aj známy inžinier a vynálezca Elon Musk? Príbeh za oponou je však oveľa dlhší, informuje portál Kinotip2. Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


Michael Hüther, riaditeľ kolínskeho ekonomického inštitútu IW (Institut der deutschen Wirtschaft), hovorí o signálnom efekte, pokiaľ ide o rýchlosť postavenia budovy. „Rýchlosť realizácie stavby v Grünheide je skvelým príkladom, ako rozumná a skorá koordinácia spolu so zásadným rozhodnutím môžu urýchliť plánovanie a samotnú realizáciu,“ – povedal Hüther pre Handelsblatt. O vysokej efektivite svedčí aj fakt, že Tesla plánuje v Nemecku aj výrobu batérií.

Podobný pohľad má aj ďalší odborník Ferdinand Dudenhöffer. „Tesla nám pomáha v rozvoji. Pritiahne dodávateľov, aj automobilky. Projekt je požehnaním pre Nemecko. Jeho neúspech by bol veľkou hanbou pre Grünheide a Brandenbursko,“ – uzavrel Dudenhöffer v rozhovore pre Handelsblatt.

Pyramídy postavili mimozemšťania, napísal Elon Musk
Egypt sa ohradil proti piatkovému tweetu miliardára Elona Muska, v ktorom americký podnikateľ tvrdí, že pyramídy postavili mimozemšťania. Čítať ďalej
03 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič