IT giganti blokujú používateľov s vlastným názorom na migráciu, ale s nelegálnymi prevádzačmi sú úplne v poriadku
06 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Zdá sa, že Facebook, YouTube a ďalšie spoločnosti sú natoľko zúfalé, že blokujú tých, ktorí vyjadria negatívne názory na migrantov, ale tých, ktorí využívajú platformy na prevádzačstvo, ignorujú. Čím im de facto uľahčujú nelegálnu migráciu. Je to scestné a nebezpečné, píše vo svojom komentári Guy Birchall.


Spoločnostiam v sociálnych sieťach sa nedarí cenzurovať, pozastaviť alebo zakázať stovky účtov, ktoré súvisia s obchodovaním s ľuďmi.

Podľa Britskej národnej kriminálnej agentúry (NCA) je stále v prevádzke takmer 500 z viac ako 1 200 účtov, ktoré boli nahlásené Facebooku, YouTube a iným stránkam, pretože sa zistilo, že napomáhajú nelegálnej migrácii. Riaditeľ pre vedenie hrozieb NCA Rob Jones nedávno poslancom odkázal: „Boli sme si veľmi istí, keď sme vykonali tieto odporúčania, že s týmito účtami existuje problém. Vidieť túto úroveň zúfalstva, keď stále nie sú tieto účty zablokované, je pre nás náročné.“

Dodal, že pašovanie ľudí do Británie „prekvitá“ vďaka šifrovaným službám spoločností zo Silicon Valley, ktoré poskytujú „skutočne dobrý, dynamický a agilný spôsob, ako môžu ľudia medzi sebou presúvať migrantov, a aby skupiny komunikovali.“ Tieto odhalenia prichádzajú po dni, keď nastal rekordný prechod migrantov cez Lamanšský prieliv, pri ktorom 409 ľudí nelegálne vstúpilo do Británie na malých člnoch z Francúzska.

Zjednodušene povedané, prevádzačstvo je veľmi skutočný a vážny problém, ktorý je nezákonný podľa vnútroštátneho aj medzinárodného práva a slúži iba na obohatenie hnusných a násilných zločineckých gangov. Je to navyše vykorisťovateľské a nemorálne. Prečo by Silicon Valley chcel hrať úlohu pri umožňovaní pokračovania tohto ohavného obchodu s ľuďmi?

Grécko má novú "smrteľne nebezpečnú" migračnú politiku. Dôvodom je postoj celej Európy
Zakaždým, keď Atény pošlú utečeneckú loď späť, potvrdzujú svojim konaním správanie sa Európskeho kontinentu, ktorý koná len vo vlastný prospech Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Situácia je ešte viac mätúca, keď zvážite, za čo chcú ľuďom zakázať vyjadrovať svoje názory. Staré meno trans osoby? Zbohom! Používať rasovo necitlivý jazyk? Adios! Označiť Covid-19 ako podvrh? Dovidenia! Spravujete účet, ktorý vyzýva ľudí, aby nevolili Trumpa alebo Bidena? Sayonara. To neznamená, že vykonávanie ktorejkoľvek z týchto vecí je buď dobré, alebo zlé, ale žiadna z nich nie je trestným činom v zmysle spôsobenia skutočnej fyzickej ujmy. Obchodovanie s ľuďmi naopak stojí životy, ale zjavne neporušuje ich zmluvné podmienky, pokračuje vo svojom komentári Guy Birchall.

Možno len predpokladať, že ich neochota pomôcť v tomto ohľade závisí od skutočnosti, že táto otázka bola tak spolitizovaná. Rozumná diskusia o migrácii, legálnej aj nelegálnej, je už roky prakticky nemožná. Namiesto uznania, že ide o jemnú a komplikovanú otázku, sa diskusia stáva čoraz polarizovanejšou. Maľuje sa, akoby bolo jedinou možnosťou buď nechať každého človeka prejsť do Británie alebo úplne vytiahnuť padací most. Debata v Amerike o južných hraniciach zaznamenala podobné tvrdenia.

V dôsledku toho a pretože Trump a Toryovci sú za prísnejšie kontroly, sa považuje tento prístup v liberálnych kruhoch za odsúdeniahodný - a Silicon Valley je koniec koncov takmer najsmrteľnejším miestom na planéte. To musí hrať určitú úlohu v ich neochote uzavrieť niektoré z týchto skupín obchodujúcich s ľuďmi. Niet pochýb o tom, že ich bude vykresľovať, že sa jednoducho snažia pomôcť zúfalým ľuďom uniknúť z vojnou zmietaných krajín, z ktorých utekajú, aby sa dostali do bezpečia.

Amerika nedokáže zastaviť narastajúcu nadradenosť Číny (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Zuzana Perželová


To však neodráža realitu toho, na čo sa tieto komunity používajú, pričom o miesto pre prevádzačov, ktorí si účtujú od migrantov a utečencov tisíce dolárov, aby podnikli nebezpečné cesty bez toho, aby na konci bola zaručená ochrana. Všetci s týmito ľuďmi veľmi dobre sympatizujú, a skutočne by sme mali - bolo by bezcitné, keby sme to nerobili. Sympatické však nie je povzbudzovať ich k nelegálnym a nebezpečným cestám, zvlášť keď sa už dostali až do Francúzska.

Ak spoločnosti pôsobiace v sociálnych sieťach nie sú spokojné s tým, čo sa deje na ich platforme, môžu to zastaviť. Napríklad rasizmus sa berie veľmi vážne - pokiaľ teda nie je zameraný na bielych ľudí. Toto šikovne preukázali ľudia, ktorí na Twitteri uviedli príspevky s identickými správami, pričom iba zmenila slová z „bieleho“ na „čierneho“ a potom dostali pozastavenie na jeden účet, ale na druhý nie. A potom je tu novinárka Meghan Murphyová, ktorá dostala doživotný zákaz na Twitteri potom, čo napísala, že „muži nie sú ženy“.

Toto všetko vedie gigantov sociálnych médií k bizarnému rozhodnutiu, aby účty, o ktorých úrady tvrdia, že propagujú obchodovanie s ľuďmi, aj naďalej existovali. Musí to byť nejakým spôsobom politicky motivované. Musia sa obávať, že ich odstavenie spôsobí, že budú pôsobiť ako jedinci, ktorí sú proti migrantom, a zúfalo si prajú, aby ich tak nebolo vidieť. V skutočnosti si to tak prajú, že sú ochotní dovoliť pašerákom vykorisťujúcich ľudí využívať ich služby, a nie čeliť liberálnej reakcii. Mali by rýchlo prehodnotiť svoje priority, dodáva na záver vo svojom komentári Guy Birchall.

O vonkajšom zasahovaní do amerických volieb - imaginárnom a skutočnom (Alexander Mezajev)
Komentár Alexandera Mezajeva Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová