Druhá pyrenejská etapa pre Slovinca Pogačara, Peter Sagan nebodoval, ale zostal v zelenom drese
06 | 09 | 2020 I SITA

Slovenský cyklista Peter Sagan zostal na čele bodovacej súťaže aj po 9. etape a pred prvým dňom voľna na 107. ročníku Tour de France. Líder tímu Bora-Hansgrohe si nepripísal body na rýchlostnej prémii v nedeľňajšej druhej pyrenejskej etape, ale nebodoval ani jeho najväčší konkurent Ír Sam Bennett. A tak si Sagan so 138 bodmi uchoval náskok 7 bodov v súťaži o zelený dres, ktorý mu v minulosti na konci Tour de France patril rekordne sedemkrát.


Prémia pre rýchlych mužov prišla na rad na 99. km v Arette a to už mali cyklisti za sebou dve pyrenejské stúpania na Col de la Hourcére (dĺžka 11,1 km, priemerný sklon 8,8%) a Col de Soudet (3,8 km, 8,5%) označené jednotkou a trojkou z hľadiska náročnosti. Prémiu vyhral Švajčiar Marc Hirschi z tímu Sunweb, ktorý sa vydal na samostatný únik 90 km pred cieľom. Zo skupiny prenasledovateľov prišiel druhý Španiel Omar Fraile o 2:35 min za Hirschim, zo šprintérov bol najlepší na 9. mieste Talian Matteo Trentin s mankom 4:25 min.

Bývalý majster sveta do 23 rokov Hirschi napokon nedotiahol svoj odvážny únik do úplného konca. Mimoriadne náročné stúpanie Col de Marie-Blanque ešte zvládol sám na čele, ale necelé dva kilometre pred cieľom ho dostihla silná štvorčlenná skupinka jazdcov pre celkové poradie na čele so Slovincom Primožom Rogličom (Jumbo-Visma) a obhajcom titulu Kolumbijčanom Eganom Bernalom (Ineos Grenadier).

Víťazom etapy z Pau do Larunsu (153 km) sa stal jeho krajan Tadej Pogačar z tímu UAE Emirates, ktorý v záverečnom šprinte zdolal Rogliča a hrdinu nedele Hirschiho. Štvrtý skončil obhajca Bernal. Dvadsaťjedenročný Pogačar si zapísal prvý triumf v etape Tour de France a celkovo štrnásty v kariére.

  “Nemienim tlačiť na nič” - predseda vlády Igor Matovič v Na telo
Týmto vyjadrením začal svoje odpovede predseda vlády moderátorovi relácie Na telo v televízii Markíza v súvislosti s ďalším vývojom súdneho procesu s Marianom Kočnerom. Čítať ďalej
06 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Sagan prišiel do cieľa 9. etapy v pokojnom tempe na 164. mieste s časovým mankom 29:27 min na víťaza. Celkovo patrí trojnásobnému majstrovi sveta 99. pozícia so stratou 1:53:33 h na lídra Rogliča. V pretekoch pokračuje 166 z pôvodného počtu 176 cyklistov.

Novým lídrom celkového poradia je Roglič s náskokom 21 sekúnd pred Bernalom a 28 sekúnd pred Francúzom Guillaumom Martinom z Cofidisu. Doterajší líder Brit Adam Yates (Mitchelton-Scott) prišiel až v druhej najlepšej skupine do cieľa a zosunul sa na ôsmu priečku s mankom 1:02 min. "Veľmi ťažký deň v kopcoch, som rád, že som to dotiahol do víťazného konca. Ďakujem kolegom, ktorí odviedli výbornú prácu. Chcel som si dnes najmä polepšiť v celkovom poradí, čo sa mi podarilo," uviedol v prvej televíznej reakcii Tadej Pogačar