Na Kryme muselo zasahovať 8 stíhačiek, aby zadržali tri americké bombardéry B-52 (VIDEO)
05 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Ruská armáda vyslala osem stíhačiek na odradenie flotily amerických bombardérov blížiacich sa ku Krymu. Misia USA zahŕňala vzácny let nad Ukrajinou, pričom vo veľkom preukázali svoje letecké schopnosti, informuje portál RT.


Podľa vyhlásenia ruského ministerstva obrany ruská kontrola vzdušného priestoru v piatok zaznamenala tri strategické bombardéry amerického letectva B-52H, ktoré sa blížili k hranici krajiny. Štyri stíhačky Su-27 a štyri stíhačky Su-30 boli rýchlo v akcii a "odprevadili" americké lietadlá preč z ruského vzdušného priestoru.

„Porušenie štátnej hranice Ruskej federácie americkými lietadlami nebolo povolené,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Správy tiež naznačujú, že lietadlá B-52 mohli testovať ruský radar a protivzdušnú obranu nad Krymom.



Takéto taktiky boli bežné počas studenej vojny, v modernej dobe sú však podstatne zriedkavejšie.

Okrem testovania radarových a raketových systémov mohol byť let pravdepodobne aj zámerom demonštrácie sily, ktorá mala ukázať podporu USA pre Ukrajinu. Pravdepodobnosť je podporená použitím B-52, ktoré majú schopnosť niesť jadrové hlavice.

Americké európske velenie oznámilo misiu neskôr v piatok a dodalo, že k trom bombardérom sa pripojili ukrajinské stíhačky. Podľa tlačovej správy poskytla misia Ukrajincom „cenné školenie vo vzduchu“ a preukázala schopnosť USA a NATO „odradiť Rusko a ubezpečiť spojencov a partnerov“.



Piatkové stretnutie nebolo ojedinelým incidentom. Ruské tryskové lietadlá vstúpili do neba pred necelými dvoma týždňami, aby zastavili ďalší let lietadiel B-52 nad neutrálnymi vodami Čierneho mora.

USA aj Rusko v poslednej dobe usporadúvajú súperiace výcvikové cvičenia blízko ruských hraníc. Naposledy americká armáda začala tento týždeň delostrelecké cvičenia 70 km od hraníc v Estónsku, niekoľko dní po tom, čo Rusko uskutočnilo námorné cvičenia v Beringovom mori.

https://www.youtube.com/watch?v=BBAL88ebhEY&feature=emb_title

Hlavným nepriateľom Rusov sú „vychytávky“, tvrdí ruský minister obrany
Sergej Šojgu je presvedčený, že ani najkvalitnejšie fotografie a videá nemôžu nahradiť zážitok z osobnej skúsenosti. Uviedol portál News.rambler.ru. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič