Matka si súdom vymohla zmeniť pohlavie svojmu 8 ročnému synovi aj proti vôli otca
05 | 09 | 2020 I Petra Demková

Americká matka, ktorá v Texase už roky bojuje o moc v rozhodovaní o synovi, vyhrala v auguste súd aj vo veci zmeny jeho pohlavia. Aj proti vôli jeho otca. Odteraz je iba v jej rukách rozhodovať o psychologickej a psychiatrickej starostlivosti za ich syna Jamesa a zmeny jeho pohlavia. Matka o synovi tvrdí, že chce byť dievčaťom, píše britský Daily Mail.




Proti tomuto názoru a rozsudku stojí biologický otec Jamesa, Jeffrey Younger, ktorý roky bojuje za právo svojho syna ostať chlapcom.

Otec dlhodobo tvrdí, že chlapec v jeho prítomnosti nikdy neprejavoval túžbu byť dievčaťom a takéto snahy nie sú rozhodnutím syna, ale manipuláciou matky. Rodičia sú rozvedení a syn James so svojím bratom, dvojčaťom, sú v striedavej starostlivosti rodičov.

Matka roky tvrdí, že syn James túži byť dievčaťom, doma nosí dievčenské šaty a prosí, aby ho okolie oslovovalo menom Luna. Otec chlapcovi, po prvotných tvrdeniach matky pred rokmi dovolil u seba doma nosiť dievčenské oblečenie a podporoval ho, až kým dievčenské šaty jedného dňa nenašiel v smetiach a nedozvedel sa, že spomínané aktivity nie sú iniciatívou chlapca.

Elon Musk oznamuje „úžasnú“ misiu na Mars, avšak pripúšťa, že prví kolonisti takmer určite zomrú
Elon Musk ohlásil plánovanú výpravu spoločnosti SpaceX na Mars a uviedol, že kolónia bude „úžasná“, ak bude misia úspešná. Miliardár však pripustil, že existuje „veľká šanca“, že prví osadníci zomrú, informuje portál... Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Marek Molnár

Odvtedy sa rodičia súdia.

Matka žiada právo začať už v tomto útlom veku s medikamentóznou zmenou pohlavia, otec nesúhlasí. Súd sa ťahá už niekoľko rokov. Vydaných bolo už niekoľko sebe navzájom odporujúcich verdiktov. Raz ťahala za kratší koniec matka, teraz otec.

Súd teraz totiž rozhodol, že matka chlapca, Dr. Anna Georgulasová, ktorá je pediatričkou, má právo robiť medicínske aj psychologické rozhodnutia za svojho syna a otec musí dokonca na terapie súvisiace so zmenou pohlavia syna mesačne prispievať 5000 dolárov.

Súd si pri tom nebol vedomý finančných nákladov, ktoré zmena pohlavia a terapia súvisiaca obnáša. Sudkyňa Mary Brown rozhodla bez bližších informácií či vypočutia. Matka bude teraz môcť chlapca zapísať v škole už ako dievča s menom Luna a začať s medikamentóznou zmenou pohlavia.

5 nezabudnuteľných filmov zosnulého Chadwicka Bosemana
Rakovina je krutá choroba, ktorá si skrátka nevyberá. Ak si vás táto zákerná choroba vyberie, musíte s ňou bojovať zo všetkých síl, a ani to bohužiaľ často nestačí. Dňa 28. augusta jej po štvorročnom boji vo veku 43 rokov podľahol hollywoodsky... Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Timotej Dudka

Save James

Na Facebooku vznikla stránka na podporu otca a chlapca, pod názvom „Save James“. 12. augusta sa na stránke objavila správa o tom, že chlapca núti matka v škole sa prezentovať ako dievča „Luna“ a že chlapec je obkolesený terapeutmi a učiteľmi, ktorí odmietajú zobrať na vedomie jeho tvrdenia, že považovaný za dievča byť nechce.

V správe sa tvrdí, že chlapec to nenávidí a že opakovane vyjadroval svoju túžbu byť jednoducho chlapcom. Matka podľa otca vystavuje syna neprestajnému stresu a utrpeniu svojimi klamstvami a manipuláciou. Ďalej sa uvádza, že sudkyňa bez vypočutia, „šmahom ruky“ nariadila otcovi platiť extrémne drahú terapiu, na ktorú jednoducho finančne nemá. Komunita podporujúca otca mu chce vyhlásiť finančnú zbierku.

Proti augustovému rozhodnutiu súdu a na strane otca stoja okrem iných známych osobností aj guvernéri Ted Cruz či Greg Abbott, Generálny advokát Ken Paxton. Hashtag saveJamesYounger v dňoch po rozhodnutí súdu na Twitteri vyvolal doslova explóziu.

Posledná správa na stránke Save James je z 3. septembra a informuje o tom, že súd zamietol snahu otca o súdny príkaz a to bez akéhokoľvek vysvetlenia. Takže v platnosti zatiaľ ostáva nariadenie sudkyne z augusta 2020.

Ostáva nám len dúfať, že v krajine neobmedzených možností, aspoň keď ide o dieťa, zvíťazí napokon predsa len zdravý rozum.

Nárok na pandemické ošetrovné pre rodičov školákov sa mení. Na čo máte teraz nárok?
Začal sa nový školský rok, ktorý je približne od polovice prázdnin sprevádzaný druhou vlnou pandémie COVID-19. Rodičia v ňom, ak sa aj obávajú pandémie, však už nemôžu nechať svoje deti svojvoľne doma, píše portál TV Noviny. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.