Macron mu odmietol eutanáziu, svoju smrť chce preto vysielať cez sociálne siete
05 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Nevyliečiteľne chorý Francúz plánuje svoje umieranie streamovať na internete, pretože zákony mu nedovolili eutanáziu. Potom, ako jeho žiadosť o dôstojné ukončenie života odmietol aj prezident Emmanuel Macron, sa 57-ročný muž rozhodol prestať jesť, piť i užívať lieky.


Ako informoval portál thelocal.fr, Alain Cocq trpí zriedkavým neliečiteľným ochorením, ktoré spôsobuje, že sa steny jeho ciev zlepujú. Pre médiá uviedol, že mu zostáva menej ako týždeň života. Svoju smrť sa rozhodol vysielať v priamom prenose prostredníctvom Facebooku. Proces začal v sobotu, hneď po polnoci, odkedy prestal prijímať akúkoľvek potravu, vodu a lieky.

Muž napísal list aj francúzskemu prezidentovi. V ňom žiadal o poskytnutie látky, ktorá by mu umožnila zomrieť v pokoji a takisto o právo na dôstojnú smrť. Macron mu odpísal s vysvetlením, že zákony to neumožňujú. „Pretože nie som viac ako zákon, nemôžem vašej žiadosti vyhovieť,“ odpovedala mu hlava štátu v stanovisku, ktoré muž zverejnil na facebookovom profile.

Macron vo svojom liste ďalej uviedol, že rešpektuje jeho konanie. Ku podpisu ešte pridal ručne písaný odkaz, ktorým nevyliečiteľne chorému mužovi vyjadril osobnú podporu a úctu.

Matka sa jej predávkovala morfínom. Teraz bojuje za eutanáziu
Matka sa predávkovala morfiom, eutanáziu by som jej priala, hovorí poslankyňa. Lekárka a poslankyňa za ANO, Věra Procházková chce v Snemovni predložiť zákon, ktorý by umožnil umierajúcim a nevyliečiteľne chorým pacientom podstúpiť eutanáziu alebo... Čítať ďalej
03 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič


Cocq sa svojím prípadom rozhodol pritiahnuť pozornosť verejnosti na situáciu nevyliečiteľne chorých pacientov. Jeho cieľom je poukázať na „agóniu“ spôsobenú súčasnou právnou úpravou. Francúzsko patrí medzi krajiny, ktoré aktívnu eutanáziu zakazujú. Takáto forma je legálna len v Holandsku a niekoľkých štátoch USA.

Problém práva na smrť je pritom vo Francúzsku už dlhšie citlivou otázkou. Známy je prípad Vincenta Lamberta, ktorý zostal po dopravnej nehode v roku 2008 paralyzovaný a vo vegetatívnom stave. Zomrel v júli minulého roku, keď mu po dlhej právnickej „bitke“ odpojili prístroje udržujúce ho pri živote.

Prípad rozdelil celú krajinu i Lambertovu rodinu. Jeho rodičia využili každú legálnu cestu, aby mohol žiť, manželka s ďalšími príbuznými však trvali na tom, že mu musí byť umožnené odísť. Ako píše ďalej portál thelocal. fr, francúzsky súd v januári oslobodil lekára, ktorý Lambertovi vypol systémy zabezpečujúce jeho životné funkcie.

Lambertovi rodičia sa neodvolajú proti zastaveniu vyživovania svojho syna
Rodičia dlhodobo hospitalizovaného Vincenta Lamberta už nebudú podávať žiadne odvolania, aby dosiahli udržiavanie svojho syna pri živote. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál France Info s odvolaním sa na právnika Lambertových rodičov... Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | TASR