Čína utajuje štart raketoplánu do vesmíru
05 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Čína vyslala do vesmíru raketoplán, štart vesmírnej lode sa nesmel nijako zaznamenávať ani fotografovať.


Čína pomocou nosnej rakety „Long March 2F“ (Dlhý pochod) vyniesla do vesmíru na testovacie účely opakovane použiteľnú vesmírnu loď. Raketu poslali do vesmíru z centra Jiuquan neďaleko púšte Gobi v provincii Gansu, informoval stranícky orgán „People's Daily“. Nie sú k dispozícii žiadne oficiálne fotografie ani videá. Dokonca aj presný čas začiatku bol tajný. Portál futurezone.at prináša neoficiálne snímky z Twitteru.





@Smit_Gaski




Kozmická loď bude obiehať bližšie neurčený čas v neznámej výške od povrchu Zeme. Pravdepodobne ide o skúšobný let, slúžiaci na otestovanie viacerých nových technológií. Podrobnosti Čína dôsledne tají.

Čínsky vesmírny program už roky pracuje na opakovane použiteľnej vesmírnej lodi s krídlami a tepelným štítom pre opätovný vstup do zemskej atmosféry - podobne ako pri amerických raketoplánoch. Zahraniční experti uviedli, že do vesmíru by už v súčasnosti mohli byť dopravení astronauti aj náklad.

Špekuluje sa, že ďalšie informácie môžu byť zverejnené až po úspešnom lete.

Čína uskutočnila pozdĺž sporných hraníc „provokatívne vojenské akcie“, tvrdí India
Indická armáda obvinila Čínu z porušovania pokoja „provokatívnymi vojenskými akciami“ pozdĺž sporných hraníc vo východnom Ladaku. Začiatkom tohto roka došlo v oblasti k intenzívnym stretom medzi oboma národmi, informuje portál... Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Marek Molnár