5 nezabudnuteľných filmov zosnulého Chadwicka Bosemana
05 | 09 | 2020 I Timotej Dudka

Rakovina je krutá choroba, ktorá si skrátka nevyberá. Ak si vás táto zákerná choroba vyberie, musíte s ňou bojovať zo všetkých síl, a ani to bohužiaľ často nestačí. Dňa 28. augusta jej po štvorročnom boji vo veku 43 rokov podľahol hollywoodsky herec, ktorého hviezdna dráha bola na vzostupe, píše portál Showbiz.


Chadwick Boseman bol známy predovšetkým vďaka svojej úlohe superhrdinu Black Panthera, ale jeho filmografia bola bohatšia. Okrem rôznych seriálov sa objavil aj v niekoľkých úspešných filmoch, ktoré nespadali pod komiksové štúdio Marvel.

V dnešnom článku vám preto predstavíme päticu jeho najlepších filmov, v ktorých svetu ukázal, čo v ňom je. Prišli sme o vynikajúceho herca, ktorý prvýkrát stál pred svetlami reflektorov len nedávno, ale napriek tomu mal veľmi dobre našliapnuté. Kvôli rakovine hrubého čreva bol však jeho život ukončený predčasne.

Zomrel herec Chadwick Boseman z filmu Black Panther
Vo veku 43 rokov zomrel v piatok americký herec Chadwick Boseman, ktorý sa preslávil stvárnením hlavnej úlohy vo filme Black Panther (Čierny panter). Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Bosemanových... Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

5. Black Panther

Zdroj: Twitter (@BrandonDavisBD)


Dnešný článok začneme pri filme, ktorým sa Boseman nezabudnuteľne zapísal do dejín komiksových superhrdinských snímok. Hoci sa ako princ T'Challa alias Black Panther prvýkrát ukázal vo filme Captain America: Občianska vojna z roku 2016, s jeho prvou sólovou snímku v úlohe afrického superhrdinu prišiel až o dva roky neskôr.

Black Panther mal premiéru v roku 2018 a bol dôležitý nielen pre svet komiksových filmov štúdia Marvel, ale aj pre černošskú komunitu. Išlo totiž o prvý celovečerný film z prepojeného filmového sveta Marvelu, v ktorom si hlavného hrdinu aj hlavného zloducha zahrali černošskí herci. Aj režisérske kreslo obsadil Afroameričan, konkrétne Ryan Coogler (34), z ktorého tvorby môžete poznať napríklad úspešný športový fiilm Creed.

Jeho superhrdinský počin rozpráva príbeh T'Chally, ktorému po smrti jeho otca pripadne vláda nad pokrokovou zemou s názvom Wakanda. Situáciu však komplikuje dávny nepriateľ menom Killmonger, ktorý tiež usiluje o trón. T'Challa tak musí obstáť vo veľmi zložitej skúške, ktorá môže priniesť smrť nielen jemu, ale aj skazu celého kráľovstva.
4. Marshall

Zdroj: Twitter (@mariamlemboyeh)


Snímka s názvom Marshall je životopisným filmom o prvom afroamerickom sudcovi Najvyššieho súdu v Amerike. Reginald Hudlin (58) sa však vo svojom filme nesústredí na obdobie, v ktorom Thurgood Marshall vykonával túto funkciu, ale na jeho začiatky v právnickom svete. V centre príbehu je prípad Josepha Spella, ktorý je obvinený zo znásilnenia a pokusu o vraždu belošky.

Prípad dostáva Thurgood Marshall ako právnik NAACP (Národná asociácia pre zvýhodňovanie farebných ľudí). V štyridsiatych rokoch minulého storočia je totiž boj za práva černochov na úplnom začiatku a černošská komunita tak žila s úplne odlišnými právami ako ich biele náprotivky. Thurgood sa preto musí snažiť o to viac, aby svojho klienta zbavil viny.

Predsudky a rasová neznášanlivosť boli totiž v tomto období v americkom právnom systéme na dennom poriadku.

Najslávnejší držitelia a rekordmani filmovej anticeny Zlatá malina
Mať doma prestížnu sošku Oscara patrí k najvyšším métam filmovej kariéry snáď každého herca. Avšak ako píše portál Kinotip2, existujú aj ceny, na ktoré sa herci veľmi netešia. A nie len tí hollywoodski. Kto má doma sošku anticeny Zlatá malina a za... Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Timotej Dudka

3.42

Boseman si za svoj život zahral aj s radom slávnych hollywoodskych hercov. Jedným z tých najznámejších bol napríklad Harrison Ford (78), s ktorým zdieľal priestor na striebornom plátne v ďalšom životopisnom filme s jednoduchým názvom 42.

Zdroj: Twitter (@seanlee7_)


Príbeh filmu sa odohráva o šesť rokov neskôr než vyššie spomínaný Marshall a dejiskom udalostí je americká bejzbalová liga MLB. Branch Rickey v podaní Forda je majiteľom brooklynských Dodgers a rozhodne sa postaviť rasovým predsudkom baseballovej ligy. Najme preto talentovaného Jackieho Robinsona a obaja sa tak automaticky stávajú tŕňom v oku konzervatívneho vedenia MLB, nahnevaných fanúšikov baseballu aj ostatných hráčov.

Jeho obrovské nadanie však začne postupne prelamovať múr rasizmu, a Robinson tak všetkých presvedčí, že baseball rozhodne nie je len športom pre bielych. Je to však ešte beh na veľmi dlhú trať...
2.Get On Up: Príbeh Jamesa Browna

Zdroj: Twitter (@TheUndefeated)


Nasledujúcou snímkou uzavrieme trojicu Bosemanových životopisných filmov. Predposledným dielom je totiž film Get On Up: Príbeh Jamesa Browna. Už jeho názov vám o ňom prezradí takmer všetko, čo o ňom potrebujete vedieť. Boseman sa v ňom chopil role „Krstného otca Soulu“ Jamesa Browna. Get On Up sa v kinách objavil v roku 2014, teda osem rokov po umelcovej smrti, ale aj vďaka tejto snímke jeho odkaz žije naďalej.

James Brown bol vždy nespútaným živlom, ktorý si vďaka svojmu nespornému talentu mohol robiť, čo sa mu páčilo. Film sa prediera celým spevákovým životom, a okrem jeho nezabudnuteľných výkonov ukazuje aj neľahké momenty jeho života, ako je detstvo počas hospodárskej krízy, odlúčenie od rodičov, pobyt v polepšovni, alebo dokonca vo väzení.

“Hej chlapci, mám 40, už sme starci” - Macaulay Culkin na Twitteri
Herec Macaulay Culkin oslávil svoju štyridsiatku niekoľkými veselými tweetmi - a jeho fanúšikovia zrazu zistili, že sú vlastne už riadne dospelí. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Ivan Brožík

1.Avengers: Infinity War

Zdroj: Twitter (@ABCrypto1111)


Tam, kde sme dnešný článok začali, ho tiež ukončíme. Opäť sa totiž vrátime ku komiksovým filmom od Marvelu a Bosemanovemu stvárneniu Black Panthera. Tento superhrdina bol jedným z tých, ktorí sa obávaným lusknutím Rukavice nekonečna rozplynuli v prach, a tak sa v Avengers: Endgame objavil až na samom konci. V predchádzajúcom diele série s podtitulom Infinity War však T'Challa zohral oveľa zásadnejšiu úlohu.

Samotná existencia snímky je neuveriteľným úspechom, a to nielen pre Marvel a Disney, ale i celý filmový priemysel. Spoj toľkých rôznych príbehov, obrovských hereckých mien a legendárnych filmových tvorcov do jednej snímky je jednoducho skvost, ktorý sa len tak nevidí. Aj preto je nasledujúci diel s názvom Endgame tým najvýnosnejším filmom všetkých čias.

V Infinity War spoja hrdinovia sily proti obávanému Thanosovi a jeho armáde, ktorá sa snaží vyhladiť presne polovicu všetkého života v celom vesmíre. To sa jej nakoniec podarí, a to aj napriek tomu, že bitku v africkej Wakande hrdinovia vyhrajú. Práve v domove Black Panthera sa totiž odohrá tá najväčšia bitka v dejinách tejto superhrdinskej série. Do čela pozemského odboja sa nepostaví nikto iný, než kráľ T'Challa.

TOP 5 najlepšie zarábajúcich filmov v histórii
Tvorba skutočne dobrých filmov je neskutočne náročná záležitosť. Musíte mať skvelý scenár, vynikajúcich hercov, výborných kameramanov a milión ďalších vecí. Aj keď toto všetko máte a film sa vám naozaj podarí, váš úspech nie je zaručený, píše... Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Timotej Dudka