Tvrdenia Nemecka o Navaľnom by mohli byť odôvodnením vopred naplánovanej protiruskej „reakcie“
04 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Moskva tvrdí, že je svedkom ďalšieho prípadu, keď západní politici uprednostnili „verejné vyhlásenia“ namiesto dôkazov a faktov, pokiaľ ide o údajnú otravu predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného, informuje portál RT.


Ruské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo vyhlásenie, v ktorom kritizovalo Berlín po tom, čo nemecká vláda tvrdila, že Navaľnyj bol „otrávený“ jedom Novičok. Od konca augusta, keď bol Navaľnyj vyslaný do Nemecka na ošetrenie z Ruska, Nemecko zanedbáva mechanizmy bilaterálnej spolupráce, ktoré by Rusku umožnili prešetriť situáciu, tvrdí Moskva.

"Zdá sa, že niekto obmedzuje nemecké ministerstvo spravodlivosti, ako aj nemeckých zdravotníckych pracovníkov, aby hovorili so svojimi ruskými kolegami," tvrdí Kremeľ.

Ministerstvo pripomenulo, že ruská generálna prokuratúra zaslala žiadosť nemeckému ministerstvu spravodlivosti o pomoc pri vyšetrovaní. Bola tiež ochotná podeliť sa o všetky výsledky testov, ktoré sa vykonali na Navaľnom počas jeho urgentnej hospitalizácie bezprostredne po tom, ako sa cítil zle pri lete do Moskvy.

Prvá vakcína na svete Sputnik V vstupuje do tretej fázy testovaní
Pretože dobrovoľníci pre ruskú vakcínu Sputnik V nevykazovali žiadne významné vedľajšie účinky, začali sa úspešné testovania na starších pracovníkov z ústavu, ktorí vakcínu vytvorili, informuje portál RT, Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Napriek tomu, že ruskí lekári, ktorým sa podarilo zachrániť Navaľnému život, boli tiež ochotní zdieľať všetky svoje informácie so svojimi nemeckými kolegami, obe žiadosti zostali nezodpovedané, tvrdí Moskva.

20. augusta lietadlo prepravujúce Navaľného núdzovo pristálo v Omsku po tom, čo sa náhle pri lete zo Sibíri do Moskvy necítil dobre. Navaľnyj bol prevezený do nemocnice v kóme a tiež bol napojený a dýchací prístroj.

22. augusta bol prevezený na ošetrenie do Nemecka. Nemeckí lekári 24. augusta uviedli, že našli príznaky  intoxikácie látkami zo skupiny inhibítorov cholínesterázy. Lekári dodali, že jeho život nebol ohrozený, existuje však možnosť dlhodobých účinkov na jeho nervový systém.

Ruská rozviedka nechápe, ako mohol novičok otráviť iba jedného človeka a práve Navaľného
Ak by proti ruskému opozičnému aktivistovi použili jed novičok, museli by okolo neho všade ležať hromady mŕtvol, tvrdia ruskí špecialisti. Uviedol portál Life.ru. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič