Turecko zbúralo ikonický kresťanský kostol „Hagia Sofia z Bursy“
04 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Turecké úrady v stredu zrovnali so zemou historický kresťanský kostol svätého Juraja, ikonickú stavbu známu ako „Hagia Sofia z Bursy“.


Grécky ortodoxný kostol bol zrekonštruovaný a zmenený na kultúrne centrum obcou Nilüfer v Burse. Obec prevzala kostol v roku 2006 a investovala približne 2 milióny tureckých lír do jeho obnovenia. Po rekonštrukcii ho znovu otvorila ako kultúrny dom Özlüce, píše breitbart.com.

Pred siedmimi rokmi však islamská organizácia s názvom Regionálne generálne riaditeľstvo zbožných nadácií ( regional Directorate General of Pious Foundations ) podala žalobu o získanie vlastníckych práv ku kostolu a v roku 2013 bolo vlastnícke právo pridelené Nadácii İnesiye Village Mosque Foundation. Po prevode vlastníctva sa o budovu nikto pravidelne nestaral a nadácia ju nechala schátrať.

V minulosti sa stavba z 19. storočia využívala aj ako kresťanský kostol a aj ako mešita, čo viedlo k jej označeniu za Hagiu Sofiu z Bursy. Miestny starosta, Turgay Erdem vyjadril nad touto situáciou a zanedbaním budovy poľutovanie. „Pričinili sme sa o odovzdanie kultúrneho dedičstva ďalším generáciám. Nadácia však nechala budovu zhniť,“ uviedol Erdem. "Sedem rokov si nikto túto budovu nenárokoval." Erdem uviedol, že budova sa stala nebezpečnou kvôli vytvoreným trhlinám, pričom si všimol, že môže prísť k „nebezpečenstvu zrútenia“.

Pápež František odsúdil premenu chrámu Hagia Sofia na mešitu
Pápež František odsúdil rozhodnutie tureckého prezidenta, ktorý v piatok formálne premenil ikonický chrám Hagia Sofia v Istanbule na mešitu. Na Námestí svätého Petra v nedeľu vyhlásil, že ho tento krok "veľmi bolí". Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | SITA


Mestská samospráva Nilüfer, vedomá si tohto nebezpečenstva, sa v roku 2016 pokúsila znovu získať kontrolu nad kostolom, aby bolo možné vykonať nevyhnutné renovácie, dostala však odpoveď, že budovu nemožno použiť na iný účel ako na moslimské bohoslužby.

Vlani v júli turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prestaval ikonický istanbulský kostol Hagia Sophia zo 6. storočia na mešitu potom, čo 86 rokov slúžila ako múzeum. Neskôr pristúpil k prestavbe ďalšieho historického bývalého kostola Chora zo 4. storočia, jednej z najstarších byzantských stavieb v Istanbule.

Článok časopisu Time vo štvrtok varoval pred „Milostným vzťahom Erdogána s Osmanskou ríšou,“ ktorý posúva národ nebezpečným smerom. „O Erdoganových pokusoch‚ vzkriesiť ‘Osmanskú ríšu alebo sa stať sultánom sa toho napísalo už veľa,“ uvádza sa v článku. Presnejšie, zdá sa, že Erdogan si chce prevziať osobnosť deviateho sultána ríše Selima I., za ktorého vlády „Osmanská ríša vyrástla zo silnej regionálnej sily na obrovskú globálnu ríšu“.

„Diabol je Božím úhlavným nepriateľom,“ tvrdí pápež František
Boj medzi dobrom a zlom je v centre kresťanského života od nepamäti, a tak pápež František v nedeľu vysvetlil pútnikom, čo znamená vzdorovať diablovi, Božiemu „úhlavnému nepriateľovi“, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Timotej Dudka