Samosprávam by pri vymáhaní dane mohol pomôcť nový zákon, tvrdí Kollár
04 | 09 | 2020 I TASR

Samosprávam, ktoré sa stretávajú s problémom vymožiteľnosti dane z nehnuteľnosti pri predaji iným osobám či firmám, by mohol pomôcť nový zákon. Uviedol to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) počas svojho piatkového pracovného programu v Partizánskom.


"Mohli by sme použiť systém, že ak pri predaji nehnuteľnosti samospráva nevie vymôcť daň z nehnuteľnosti, mal by sa dlh začať niekde písať a katastre by nesmeli prepísať nehnuteľnosť na nového majiteľa, pokiaľ nebude uhradený," načrtol Kollár.

Má ísť podľa neho o mapu nehnuteľnosti, ktorá bude prílohou ku katastrálnemu výpisu a pokiaľ sa dlh nevyplatí, samospráva nedá povolenie k prevodu nehnuteľnosti. "Každý, kto bude chcieť nehnuteľnosť kúpiť, sa bude musieť dohodnúť s majiteľom, aby to vyplatil alebo to vyplatí on sám. Aby neprichádzali o tieto zdroje," ozrejmil.

Lipšic zvažuje prijatie kandidatúry na šéfa Generálnej prokuratúry alebo Úradu špeciálnej prokuratúry
Advokát Daniel Lipšic zvažuje prijatie kandidatúry na post šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR alebo Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Potvrdil to v relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo. Hovorí o jedinečnej príležitosti pohnúť spravodlivosť... Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | TASR


Samosprávy pri problémoch s daňou prichádzajú ročne o desaťtisíce eur. "Je to na krátky, malý zákon, ktorý by sme mohli prerokovať na koaličnej rade. Ja to skúsim nechať napísať. Tak sme sa dohodli aj s pánom primátorom Partizánskeho (Jozefom Božikom, pozn. TASR) na výbore pre regionálny rozvoj a verejnú správu. Predložím to potom do koaličnej rady. Ak s tým nebudú žiadne problémy, potom by sme mohli touto jednoduchou úpravou mestám a obciam pomôcť," dodal predseda parlamentu.

Kollár zároveň avizoval, že vláda pripravuje veľkú reformu. Podrobnosti nekonkretizoval s tým, že o tom bude neskôr informovať premiér Igor Matovič (OĽANO).