Ropa, ktorú vyváža Saudská Arábia do USA, je na najnižšej cenovej úrovni za posledné desaťročia
04 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Najvýznamnejší svetový vývozca ropy, Saudská Arábia, sa aj naďalej snaží znížiť ceny ropy, ktorá je dovážaná do USA, a to na najnižšiu úroveň za posledné desaťročia, informuje portál RT.


Odhaduje sa, že vodca OPEC, Saudská Arábia, vyslal v auguste do Ameriky iba 177 000 barelov denne (bpd), ako to vyplýva z údajov agentúry Bloomberg o sledovaní tankerov.

Pre porovnanie, Saudská Arábia v apríli prepravila do USA až 1,3 milióna bpd, keď počas cenovej vojny s Ruskom koncom marca a začiatkom apríla vyslala flotilu supertankerov, aby zaplavili americký trh ropou. Ešte v apríli sa flotila tankerov zo Saudskej Arábie zhodovala s obrovskou stratou dopytu po rope a hrozila pretečením skladovacích kapacít USA.

Po tom, čo Saudská Arábia a Rusko uzavreli nový pakt na zníženie množstva produkcie, krajina aj naďalej signalizuje, že má v úmysle pomôcť americkým zásobám zdržaním dodávok.

Merkelová tvrdí, že niekto chcel Navaľného „umlčať“, ale tiež tvrdí, že „otrava“ nebude mať vplyv na Nord Stream 2
Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu uviedla, že hospitalizovaná osobnosť ruskej opozície Alexej Navaľnyj bola "obeťou trestného činu", pričom vyzvala Moskvu, aby „odpovedala na otázky, na ktoré môže odpovedať iba ruská vláda“, informuje... Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Americký dovoz saudskej ropy v auguste, s tankermi, ktoré vyplávali zo Saudskej Arábie v júni a júli, sa odhadoval na najnižší od roku 1985 - na 264 000 bpd, nasvedčujú tomu údaje komoditnej výskumnej firmy ClipperData.

Podľa predbežných odhadov spoločnosti ClipperData sa americký dovoz saudskej ropy v septembri ešte viac prepadne, a to o takmer polovicu na zhruba 140 000 bpd.

Nízky objem saudskej ropy, ktorá sa má doručiť do USA, naznačuje, že jej dovoz v štatistikách za september a október sa bude aj naďalej pohybovať okolo najnižšej hodnoty za posledné desaťročia.

Rusko je na ceste nahradiť Nemecko ako poprednú európsku ekonomiku
Predstavitelia Moskvy už dlho hovorili o želaní dosiahnuť to, aby sa Rusko stalo piatou najväčšou ekonomikou sveta, meranou paritou kúpnej sily. Kremeľ verí, že rok 2020 bude rokom, kedy sa to konečne stane, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Marek Molnár