Pri pobreží Srí Lanky horí obrovský supertanker (video)
04 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Na palube supertankeru v Indickom oceáne neďaleko východného pobrežia Srí Lanky, prevážajúceho asi dva milióny barelov ropy, vypukol vo štvrtok požiar.


Jeden z 23 členov posádky je nezvestný, ďalší zranený. Portál reuters.com informoval, že požiar vypukol v kormovej časti plavidla, neskôr zasiahol už aj kapitánsky môstik, no zatiaľ (3.9.2020 23.00 - pozn. red.) nepreskočil do nákladovej časti plavidla.



Video - Youtube.com

Hovorca námorného úradu Srí lanky kapitán Indika de Silva uviedol, že plamene sa rozšírili na obytnú časť a veliaci môstik lode New Diamond, registrovanej v Pname. "Budeme potrebovať medzinárodnú pomoc," oznámil de Silva. Vo vyhlásení, ktoré námorníctvo zverejnilo neskoro vo štvrtok, sa uvádza, že posádku lode New Diamond tvorilo 5 gréckych a 18 filipínskych štátnych príslušníkov. Po vypuknutí ohňa pomerne rýchlo dorazili na miesto nešťastia dve ruské lode a štyri indické lode.

Úrady „podnikajú kroky na zmiernenie a riadenie rizika možných únikov ropy v prípade, že dôjde k preskočeniu ohňa do nákladového priestoru a narušeniu trupu lode" uvádza sa vo vyhlásení námorného úradu. Indická pobrežná stráž informovala, že na pomoc vyslala niekoľko lodí a lietadiel, aby pomohli s lokalizáciou požiaru.

Loď New Diamond vyplávala z prístavu Mina Al Ahmadi v Kuvajte naložená kuvajtskou exportnou ropou. Smerovala do indického prístavu Paradip.

Ekologická katastrofa na Mauríciu sa zhoršuje. Loď sa rozpadá
Japonskému plavidlu uniká 1 000 ton paliva, poškodzuje útesy, magľové stromy a pláže Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Mário Martinka