Oslobodzujúci rozsudok v prípade vraždy Kuciaka je úderom pre spravodlivosť, píše nemecký FAZ
04 | 09 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Súd oslobodil obvinených v prípade vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka. Sudcovia nie sú presvedčení o tom, že išlo o vraždu na objednávku. Verdikt vyvolal šok, píše svoj pohľad o dianí na Slovensku portál Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Oslobodenie hlavného obžalovaného a jeho priateľky v súdnom procese vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej  ľudí šokovalo a rozhorčilo. Rodičia oboch obetí, ktorí boli účastníkmi konania ako spolužalobcovia, ešte počas čítania rozsudku odišli zo súdnej siene bez toho, aby to komentovali. Združenie novinárov označilo verdikt za úder pre spravodlivosť.

K rozsudku sa okamžite vyjadrili najvyšší predstavitelia štátu. Prezidentka Zuzana Čaputová uviedla, že bola šokovaná a bude sa snažiť porozumieť odôvodneniu. „Hľadanie spravodlivosti sa nekončí,“ – dodala hlava štátu. Premiér Igor Matovič zašiel ešte ďalej, keď povedal, že sa zdá, že zjavní páchatelia sa snažia vyšmyknúť spravodlivosti.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku vo štvrtok oslobodil podnikateľa Mariana Kočnera spod obžaloby objednávky vraždy Kuciaka, ako aj Alenu Zsuzsovú ako sprostredkovateľku vraždy. Odsúdený bol len jeden z troch zostávajúcich obžalovaných. Tomáš Szabó bol podľa zistení súdu jedným z troch mužov, ktorí spáchali trestný čin. Na vražde sa spolupodieľal ako šofér.

Radačovský z rozsudku v kauze Kuciak šokovaný nie je. Pustil sa do Lipšica
Bývalý sudca a europoslanec Radačovský komentuje rozsudok v kauze Kuciak; šokovaný nie je. Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Petra Demková


Už v apríli bol odsúdený vykonávateľ vraždy - strelec Miroslav Marček, príbuzný Szabóa, a koncom roka 2019 Zoltán Andruskó ako sprostredkovateľ. Obaja sa k činu priznali a súdne konania s nimi sa viedli samostatne.
Najväčšie demonštrácie od Nežnej revolúcie

 Kočner a Zsuzsová naopak stále popierali svoju účasť na vražde, ku ktorej došlo 21. februára 2018, a ktorá otriasla celou krajinou. Kuciak písal pre portál Aktuality.sk články o trestnej činnosti podnikateľov na Slovensku, o ich prepojení na taliansku mafiu a o ich ochrane politikmi a súdnictvom. Po jeho smrti a uverejnení jeho posledného článku, ktorý opisoval mafiánske prepojenie na ľudí z blízkosti vtedajšieho predsedu vlády Roberta Fica, sa v celej krajine zdvihla vlna protestov.

Uskutočnili sa najväčšie demonštrácie od Nežnej revolúcie v roku 1989. Zo svojich postov postupne odstúpili Fico, jeho minister vnútra a ďalší politici. Aj keď sa ukázalo, že s vraždou zjavne nemajú bezprostredne nič spoločné, ich odchod požadovali demonštranti  vystupujúci Za slušné Slovensko.

Fico sa pokúsil v krajine vládnuť ďalej z úzadia, keď premiérsky post prenechal svojmu spolustraníkovi Petrovi Pellegrinimu a ponechal si predsedníctvo v sociálnodemokratickej strane Smer. Občania sa však po dvoch rokoch postarali o úplnú zmenu, keď si najprv do čela štátu zvolili Čaputovú, ktorá uspela proti kandidátovi Smeru, a potom,  keď vo februári 2020 vznikla nová vláda na čele s konzervatívnym liberálom Matovičom. Medzičasom Pellegrini odišiel od Fica, ktorý ako predseda Smeru mal stále snahu presadzovať svoj vplyv, a založil si vlastnú stranu.

"Mohla to byť úniková cesta pre Sabovú" - komentuje Kočnerovu nevinu Štefan Harabin
“Zrejme si sudcovia špecializovaného senátu v kauze Kočner na poslednú chvíľu uvedomili vážnosť situácie a najmä notorický známy Lipšicovsko-politicko-mediálny diktát orgánom prípravného konania...”, tak si vysvetľuje rozhodnutie senátu... Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Niektoré z Kuciakových predchádzajúcich článkov odhalili machinácie podnikateľa Kočnera, ktorý mal okrem iného nekalým spôsobom získať rôzne nehnuteľnosti. Kuciak tiež nahlásil polícii vyhrážky zo strany Kočnera, no vo veci sa nič nepodniklo. Po vražde sa dosiahli prvé úspechy vo vyšetrovaní až  po tom, čo občianske protesty viedli k odstúpeniu ministra vnútra a vedenia polície.

Najskôr sa viedlo vyšetrovanie voči obom bezprostredným páchateľom, ktorým bola dokázaná vina. Až potom bol zadržaný aj Kočner. Polícii sa podarilo dešifrovať jeho komunikáciu z Threemy, ktorá sa však veľmi skoro dostala aj na verejnosť. Ukázala, že Kočner mal vybudovanú sieť zo sudcov, úradníkov  a politikov, ktorých ovládal aj vydieraním. So Zsuzsovou, ktorá mala byť tlmočníčkou z taliančiny, sa rozprával o tom, ako čo najlepšie túto sieť využiť.

Konanie v kauze Kuciak sa začalo tento rok v januári. Podľa prokurátora si mal vraždu objednať Kočner.  Zsuzsová potom dala Andruskóovi peniaze pre dvoch nájomných vrahov -  Szabóa a Marčeka. Vyšetrovatelia sa pritom opierali o komunikáciu z Threemy, ale aj o ich výpovede.

Chovanec bol v Belgicku zavraždený v čase, keď tam bol veľvyslancom otec Matúša Valla
V čase smrti Jozefa Chovanca bol veľvyslancom v Belgicku otec Matúša Valla, Stanislav Vallo. Denník N už beží Vallovcom na pomoc. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Petra Demková

Žiaden priamy dôkaz

Marček sa priznal, že výstrelmi zabil Kuciaka a Kušnirovú, pričom nepredpokladal, že bude v dome aj ona, a tak musela zomrieť spolu so snúbencom. Szabó robil šoféra. Andruskó zas bol významným svedkom pre prepojenie Kočnera a Zsuzsovej s bezprostrednými páchateľmi.

Existovali aj ďalšie nepriame dôkazy, ale žiaden nebol priamy proti Kočnerovi a Zsuzsovej. Obžalovaní tvrdili, že svedkovia klamali, komunikácia bola vytrhnutá z kontextu, alebo dokonca zmanipulovaná. Špecializovaný trestný súd v Pezinku sa zjavne uberal týmto smerom. Je jasné, že došlo k spáchaniu trestného činu, no nepodarilo sa preukázať, že Kočner a Zsuzsová sa na ňom podieľali.

Podľa slovenských médií dvaja členovia senátu prehlasovali sudkyňu, čo je nezvyčajné.  Nejednotnosť  mala byť tiež dôvodom, prečo sa vynesenie rozsudku presunulo zo začiatku augusta. Prokurátor avizoval odvolanie. V prípade rozhodne Najvyšší súd, uzatvára portál Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Lipšic zvažuje prijatie kandidatúry na šéfa Generálnej prokuratúry alebo Úradu špeciálnej prokuratúry
Advokát Daniel Lipšic zvažuje prijatie kandidatúry na post šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR alebo Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Potvrdil to v relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo. Hovorí o jedinečnej príležitosti pohnúť spravodlivosť... Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | TASR