Mesiac záhadne hrdzavie aj napriek nedostatku vzduchu a tekutej vody
04 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Vedci uprostred nových vesmírnych misií objavili na mesačnom povrchu bizarnú a neočakávanú anomáliu, Mesiac, ktorý je bez vzduchu a vody, hrdzavie, informuje portál RT,


Tento záhadný objav má svoje korene už v roku 2008, keď sonda indickej organizácie pre vesmírny výskum Čandraján-1 preskúmala povrch Mesiaca a objavila vodný ľad.

Až donedávna Shuai Li z Havajskej univerzity a jeho kolegovia vedci objavili v údajoch stopy po oxide železa, hematitu a formu hrdze, ktorá si bežne vyžaduje prítomnosť kyslíka aj vody.

"Je to veľmi záhadné," povedal Li a dodal, že "Mesiac by mal byť strašným prostredím, pre formovanie hematitu."

ISRO/NASA/JPL-Caltech/Brown University/USGS


Aby železo mohlo hrdzavieť, potrebuje okysličovadlo, ale vďaka slnku je mesačný povrch bombardovaný vodíkom, čo je presný opak oxidačného činidla, známeho ako reduktor, ktorý skôr pridáva elektróny, ako ich odoberá z materiálov, ktoré obsahuje.

Vedci predpokladajú, že stopové množstvá kyslíka na Mesiaci sú skutočne odtekané z atmosféry Zeme a prenášané rozšíreným magnetickým poľom planéty, ktoré sa nazýva magnetický chvost, a ktoré umožňujú dolet asi 385,00 kilometrov na Mesiac.

11-miliardová medzera v našom chápaní histórie vesmíru bola konečne „naplnená“
Sloan Digital Sky Survey (SDSS) publikoval komplexnú 3D mapu vesmíru, ktorá predstavuje „jeden z najvýznamnejších pokrokov v kozmológii za posledných desať rokov,“ uviedol jeden expert, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Magnetický chvost môže tiež vysvetľovať, prečo vodík zo slnečných vetrov nezabraňuje tvorbe hrdze: keď Mesiac prechádza magnetickým chvostom počas určitých častí svojej dráhy, je dočasne tienený a poskytuje krátke okno na tvorbu hrdze.

A nakoniec, vedci uvádzajú, že sa malé kúsky vodného ľadu rozmiestnené po mesačnom povrchu aktivujú, pretože sú posypané rýchlo sa pohybujúcimi časticami vesmírneho prachu, čo im umožňuje miešať sa so železom v pôde a vytvárať mesačnú hrdzu.

Tento navrhovaný model tvorby hrdze môže vysvetliť prítomnosť hematitu na iných objektoch, ako sú asteroidy, je však potrebný ďalší výskum, upozorňuje Li a jeho tím.

Zem prechádza obrovským rádioaktívnym mrakom    
Podľa štúdie zverejnenej v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences Zem už 33 000 rokov prechádza obrovským rádioaktívnym mrakom, ktorý vznikol v dôsledku výbuchu supernovy. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Ivan Brožík