Manželka zabitého Slováka v Belgicku si myslí, že J. Chovanec zomrel už v cele
04 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zomrel J. Chovanec už v belgickej cele? Manželka Slováka, ktorý zomrel v Belgicku si myslí, že áno


Manželka nebohého Jozefa Chovanca, ktorá zverejnila kompletné video z jeho pobytu v letiskovej policajnej cele, je presvedčená, že jej manžel zomrel už v cele na letisku v belgickom Charleroi. Podľa denníka Pravda sa opiera najmä o analýzu, ktorú vypracoval belgický odborník. Nad zásahom krútili hlavami aj naši odborníci.

Na verejnosť pred pár dňami preniklo drsné video, ktoré najskôr pobúrilo celé Slovensko a neskôr aj ľudí v samotnom Belgicku, kde na letisku v Charleroi Slováka 23. februára 2018 o 19.20 zadržali. Dôvo­dom malo byť jeho agresívne správanie na palube lietadla. Šesť minút po dvadsiatej hodine letisková polícia kontaktovala pohotovostného lekára, ktorý mal určiť, či môžu pacienta umiestniť do cely, alebo ho treba odviezť do nemocnice.

Chovanec bol v Belgicku zavraždený v čase, keď tam bol veľvyslancom otec Matúša Valla
V čase smrti Jozefa Chovanca bol veľvyslancom v Belgicku otec Matúša Valla, Stanislav Vallo. Denník N už beží Vallovcom na pomoc. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Petra Demková


Lekár prišiel tesne pred pol dvanástou v noci. Vo svojej výpovedi doktor uviedol, že rozrušený muž mal rozšírené zreničky. Policajti mu povedali, že zadržaný je zrejme pod vplyvom nejakej látky. Lekár im mal odpovedať, že to môžu zistiť jedine jeho hospitalizáciou, mal však pocit, že pacient chce spať. Inak by vraj žiadal odvoz do nemocnice. Lekár priznal aj to, že urobil len vizuálne vyšetrenie.
Neexistujúca lekárska správa

Denník Pravda má k dispozícii aj analýzu belgického lekára Krisa Permentiera, ktorý v nej upozorňuje na to, že z každého kontaktu s pacientom musí byť vypracovaná lekárska správa, lenže z vyšetrenia pohotovostným lekárom, ktorý mal zhodnotiť stav zadržaného, žiadna neexistuje! Nenašiel ju ani v súdnom spise.

Privolaný lekár podľa neho nadobudol dojem, že Slovák je pod vplyvom drog. „Ak sa nemýlim, medzi ním a pánom Chovancom nedošlo k žiadnej interakcii,“ uviedol Permentier, ktorý vzápätí pripomenul, že sa nepotvrdilo ani podozrenie na príjem drog či alkoholu, na čo ukázala aj pitevná správa. Lekár pre Pravdu k samotnému zásahu v cele tiež uviedol, že policajný dôstojník sa na zadržanom nachádzal celou svojou hmotnosťou šestnásť minút, z toho posledné tri mu pomáhal ďalší kolega.

"Celá hystéria okolo pandémie je iba komédia", vyhlásil Dr. Bukovský na margo Matoviča
MUDr. Bukovský: "Pokrytectvo a klamstvo nášho verejného života nakoniec zoberie dôvod žiť podľa pravidiel slušnej spoločnosti aj slušným ľuďom." Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Petra Demková


V tých okamihoch mal Slovák na sebe záťaž asi 100 kg a jeho dýchanie bolo vážne ohrozené. Okrem toho mal na krku ruku policajta, ktorý ňou vyvíjal tlak. Na záberoch je tiež vidieť, že mu tam priložil i ľavú nohu. Lekár okrem toho podčiarkol, že na hlavu zadržaného dali tiež deku, pričom už bol otočený k matracu, a tým sa vytvorilo ďalšie upchatie horných dýchacích ciest.

„Myslím, že pán Chovanec nepreukazoval žiadne známky života niekoľko minút predtým, ako mu lekárka podala upokojujúci liek do svalu. Je potrebné položiť si otázku, či smrť nenastala už predtým, lebo to by tiež mohlo vysvetliť výrazný mozgový edém,“ doplnil pre slovenský denník Permentier.
Manželka: „Policajti ho udusili!“

Manželka Jozefa Chovanca pre Pravdu povedala: „V Belgicku pošliapali všetky ľudské práva môjho manžela. Nesprávali sa k nemu ako k človeku a jeho život pre nich nemal žiadnu cenu. Celé sa to snažili zamiesť pod koberec. Mysleli si, že nebudem mať dosť peňazí ani energie na to, aby som to riešila. Ja som sa ale nevzdala,“ skonštatovala Henrieta Chovancová, ktorá si je istá, že jej manžel zomrel ešte v policajnej cele na letisku.

O zodpovednosti k zdraviu by nemal hovoriť "morbídne obézny pán", šíri sa internetom
Spevák Robo Papp prehovoril hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi hlboko do duše. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


„Som presvedčená, že zomrel v cele a nemyslím si, že skonal na následky infarktu. Podľa mňa ho polícia udusila. Infarkt bol iba manévrom, ktorý mal všetko utajiť,“ uviedla H. Chovancová pre flámsku verejnoprávnu televíziu VRT.

Vdova po Slovákovi chce, aby bola jeho smrť vyšetrená dôkladne. „Chcem vedieť, prečo Jozef zomrel,“ dodala Henrieta. Tim Vandenput z flámskej liberálnej strany Open Vld upozornil, že v posledných dňoch sa v súdnom spise objavilo veľa nových faktov. Týkajú sa nielen falošnej nekompletnej policajnej správy, ale i zo správania prokurátora, ktorý videl sporné zábery zo zásahu polície, no nikoho neinformoval, či zo slov zasahujúcej zdravotnej sestry a jej tvrdení, že strata muža zadržaného v cele nebude „žiadnou stratou“.

Vandenput spochybnil i vyjadrenie exministra Jambona, že pri vyšetrovaní prípadu nezasvietilo žiadne poplašné svetlo. „Alarm, samozrejme, mal spočívať v tom, že muž po policajnej akcii skončil v kóme a o tri dni nato zomrel,“ zhodnotil celú situáciu liberálny poslanec.

Radačovský z rozsudku v kauze Kuciak šokovaný nie je. Pustil sa do Lipšica
Bývalý sudca a europoslanec Radačovský komentuje rozsudok v kauze Kuciak; šokovaný nie je. Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Petra Demková


Belgickí poslanci požadujú konkrétnejšie objasnenia prípadu, vrátane informácií o tom, ako vznikla prvá policajná správa, v ktorej však nie sú zábery policajného zákroku proti Chovancovi, kto mal o týchto záberoch vedieť, prečo nebol spustený „poplach“, že došlo k vážnemu incidentu, a tiež ako sa k týmto záberom po dva a pol roku dostali médiá.


Šokujúce správanie v cele na letisku

To, čo sa dialo po zadržaní Jozefa Chovanca a umiestnení ho do maličkej cely s posteľou sa vymyká zdravému rozumu a slušnému správaniu. Po tom, ako začal s búchaním čela o dvere a neskôr si ľahol na zem a s triaškou sadol na posteľ. Tvár mal zatečenú krvou a zatvorené oči. Niekedy v tom čase mal jeden z policajtov povedať, že „musia ísť dnu, ináč budú vynášať mŕtvolu“, napísal belgický denník De Morgen.

Belgickí policajti následne Slováka spacifikovali, znehybnili mu ruky putami za chrbtom, rovnako tak i nohy. Na posteli ležal dolu tvárou, hlavu mu prikrývali modrou prikrývkou, jeden z policajtov kľačal Chovancovi na hrudníku. Podľa belgického denníka preto, lebo „zaujal útočnú polohu“.

Oslobodzujúci rozsudok v prípade vraždy Kuciaka je úderom pre spravodlivosť, píše nemecký FAZ
Súd oslobodil obvinených v prípade vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka. Sudcovia nie sú presvedčení o tom, že išlo o vraždu na objednávku. Verdikt vyvolal šok, píše svoj pohľad o dianí na Slovensku portál Frankfurter Allgemeine... Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Ingrid Vrabcová


V cele bolo asi sedem policajtov, pričom niektorý ho pichali obuškom, ba jedna zo zasahujúcich žien dokonca s úsmevom zahajlovala! Video ukazuje aj to, ako mu sestrička hneď pichá injekciu. O necelé dve minúty tam vstupuje aj lekárka a Chovancovi dávajú z hlavy dole deku. Už sa nehýbe. Snažia sa mu nahmatať pulz, prevrátia ho na chrbát a jeden zo záchranárov začína s masážou srdca.

Lekárka, ktorú možno spoznať podľa stetoskopu, sa pritom smeje a dvíha hore ruky. Neskôr muža, bez známok života, zložili z postele a vyniesli z cely, ktorá zostáva deväť minút po piatej prázdna. Podľa výpovedí, ktoré má Pravda k dispozícii, a uvádza to aj De Morgen, mala členka zdravotného tímu povedať: „Dáme mu niečo. V žiadnom prípade to nebude veľká strata, ak ho stratíme.“

Noviny De Morgen citujú súdneho lekára Francoisa Beauthiera, podľa ktorého Chovanec zomrel o 5.03 a príčinou smrti bolo udusenie. Oficiálna verzia však hovorí, že sa Slováka podarilo oživiť, previezť do nemocnice, kde upadol do kómy a zomrel 27. februára 2018.

Covid - upevnenie moci alebo ochrana populácie?
Veľká pandémia roku 2020 je iná. Poučili sme sa. Ale kto vie, či v prospech ľudstva, píše The Spectator. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Preklad: Redakcia HD