Inštitút zdravotných analýz sa aktuálne venuje príprave reforiem v rezorte
04 | 09 | 2020 I SITA

 Inštitút zdravotných analýz (IZA) sa aktuálne venuje príprave reforiem v rezorte zdravotníctva. Pracuje tiež na úlohách, ktoré súvisia s výskytom COVID-19.


Pre agentúru SITA to uviedol Komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. IZA vznikol organizačnou zmenou z Inštitútu zdravotnej politiky, ktorý sa predtým venoval aj definovaniu modelov priebehu epidémie. Ako uviedol komunikačný odbor rezortu, ide o komplikovaný proces, ktorý ovplyvňujú viaceré faktory.

"O vývoji ochorenia COVID-19 už síce vieme viac ako v jarných mesiacoch, avšak modelovanie je limitované napríklad aj tým, že koronavírus má schopnosť rozrastať sa cez superšíriteľov. Tí infikujú obzvlášť veľké množstvo ďalších ľudí, u ktorých je komplikovanejšie určiť cestu nákazy a rast vírusu v populácii," uviedol rezort.

Radačovský z rozsudku v kauze Kuciak šokovaný nie je. Pustil sa do Lipšica
Bývalý sudca a europoslanec Radačovský komentuje rozsudok v kauze Kuciak; šokovaný nie je. Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Petra Demková


To sú podľa MZ SR limitujúce faktory, ktoré zohľadňuje pri svojej práci aj Inštitút zdravotných analýz. "Pre potreby kvalifikovaného rozhodovania sa sledujú aj medzinárodné modely a prognózy, aj v tomto prípade sa berú do úvahy limity takýchto modelov. Limitovanie modelovania bolo citeľné napríklad aj počas prvej vlny," uzavrel komunikačný odbor ministerstva.

Inštitút zdravotných analýz je analytickým a poradným útvarom ministerstva zdravotníctva, ktorý zabezpečuje analýzu národných programov v oblasti zdravotníctva. Jednou z ťažiskových úloh je vypracúvanie podkladov pre zásadné rozhodnutia v rezorte, napríklad mapovanie využívania zdravotnej starostlivosti na Slovensku, porovnávanie cien liekov a zdravotníckej techniky či optimalizáciu siete nemocníc. Inštitút zdravotných analýz vznikol organizačnou zmenou z Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) 1. júla tohto roka. Z IZP odišli v júni mnohí zamestnanci, vrátane bývalého šéfa Martina Smatanu.