Europoslankyňa Lexmann vyzvala eurokomisiu urýchliť vyšetrenie smrti Chovanca
04 | 09 | 2020 I SITA

Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu (EP) v spoločnom vyhlásení odsúdili smrť slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý pri incidente na letisku v Charleroi vo februári 2018 zomrel v rukách belgickej polície, a opätovne vyzvali belgické úrady na vyšetrenie tohto incidentu a potrestanie vinníkov.


Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) v tejto súvislosti vyzvala Európsku komisiu, aby ako ochrankyňa základných hodnôt Európskej únie dohliadla na urýchlené a riadne vyšetrenie tohto prípadu.

"Sme pobúrení bezprecedentnou a desivou policajnou brutalitou, ktorej bol Jozef Chovanec podrobený. Neexistuje ospravedlnenie spôsobu, akým sa s ním zaobchádzalo počas policajného zaistenia, ako ani vysvetlenie skutočnosti, že federálni policajti dva a pol roka po tomto zásahu podľa dostupných informácií pokračovali vo výkone svojho povolania," uviedla Lexmann v liste pre eurokomisiu, pod ktorý sa podpísali aj ďalší slovenskí europoslanci.

Zároveň upozornila, že belgické úrady musia zabezpečiť, aby k podobným prípadom už v budúcnosti nedochádzalo. Poslankyňu, ktorá je v Európskom parlamente členkou zahraničného výboru, znepokojil aj prejav extrémizmu počas zaistenia Chovanca. V liste adresovanom exekutíve Európskej únie zdôraznila, že prejavy extrémizmu sú "neprijateľné pre akýkoľvek orgán činný v trestnom konaní v ktoromkoľvek štáte" a treba ich odsúdiť.

Lipšic zvažuje prijatie kandidatúry na šéfa Generálnej prokuratúry alebo Úradu špeciálnej prokuratúry
Advokát Daniel Lipšic zvažuje prijatie kandidatúry na post šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR alebo Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Potvrdil to v relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo. Hovorí o jedinečnej príležitosti pohnúť spravodlivosť... Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | TASR


"Európska verejnosť musí dostať jasný signál, že takýto hrozný čin nemôže zostať bez právnych následkov, a tiež istotu, že práva občanov sú chránené," uviedla poslankyňa Miriam Lexmann. Europoslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý v stredu (2.8.) zaslal spoločný list deviatich slovenských europoslancov generálnemu komisárovi federálnej polície so žiadosťou o objasnenie a vyšetrenie tohto prípadu, v piatok pre TASR spresnil, že slovenskí členovia zákonodarného zboru EÚ sa po vzore svojich kolegov z NR SR rozhodli spoločným vyhlásením poukázať na skutočnosť, že incident spojený so smrťou Jozefa Chovanca "naštrbil dôveru slovenských občanov v pokojné a rovnoprávne spolužitie národov v Európskej únii".

"Zásah federálnej polície Belgického kráľovstva bol zjavne neprimeraný a sprevádzaný neakceptovateľnými prejavmi extrémizmu. Odsudzujeme akékoľvek policajné násilie a očakávame reformu postupov polície, ktoré zabránia podobným incidentom a zbytočným úmrtiam v budúcnosti," uvádza sa v spoločnom vyhlásení, pod ktoré sa okrem Štefanca podpísali aj Monika Beňová, Vladimír Bilčík, Robert Hajšel, Eugen Jurzyca, Miriam Lexmann, Peter Pollák a Michal Wiezik.

Poslanci okrem iného upozornili na skutočnosť, že bezpečnostné zložky v krajinách EÚ musia zaobchádzať s občanmi bez ohľadu na ich pôvod a národnosť.