Regióny by si mali vyprofilovať a určiť, ktoré školy potrebujú, tvrdí Gröhling
03 | 09 | 2020 I SITA

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) by chcel na Slovensku regionálnu školskú politiku, aby sa región sám vyprofiloval a určil, ktoré školy potrebuje. Povedal to dnes pri príležitosti návštevy Hotelovej akadémie Otta Brucknera v Kežmarku.


Podľa ministra by sa školstvo malo prinavrátiť k tomu, že ak bude v regióne jedna veľmi dobrá a kvalitná škola, tak by pri nej mal byť napríklad internát či telocvičňa. „Aby vznikol taký kampus, kde budú aj mladí ľudia z celého regiónu cestovať, lebo budú vedieť, že tam dostanú dobré vzdelanie. Toto bude nejakým našim cieľom do najbližších rokov,“ priblížil.

Cieľom ministrových ciest po školách na Slovensku je zistiť, ako sa naštartoval školský rok na rôznych školách a vyhodnotiť ho aj po obsahovej stránke, aj z hľadiska opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19. Zozbierané informácie posunú Úradu verejného zdravotníctva SR a Ministerstvu zdravotníctva SR. „Ak sa budú upravovať podmienky v rámci ďalšieho obdobia, chceme, aby tie podmienky boli také, že ich v praxi budeme vedieť realizovať,“ zdôraznil Gröhling.

AKTUALIZOVANÉ: Kočner je v kauze Kuciak nevinný
Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | TASR


Pre žiakov druhého stupňa základných škôl a pre stredoškolákov platí povinnosť nosiť prvé dva týždne rúško na tvári aj v triede. Školy čakajú prvé dva týždne aj sprísnené hygienické opatrenia. Pri zavádzaní opatrení sa môžu školy riadiť aj manuálom ministerstva školstva a odporúčania rezortu môžu vykonať podľa svojich možností. Dokument je vypracovaný formou výstražného systému a manuálu odporúčaní na troch úrovniach, a to zelenej, oranžovej a červenej.

Zelená fáza predstavuje stav, keď škola nemá žiadneho podozrivého ani pozitívneho žiaka či zamestnanca. Oranžová fáza je predprípravou a zachytáva situáciu, keď má škola žiaka alebo zamestnanca podozrivého na koronavírus. Červená fáza obsahuje zoznam opatrení v prípade pozitívnych výsledkov dvoch a viac prípadoch u žiakov alebo nepedagogického pracovníka či učiteľa.