Prvá vakcína na svete Sputnik V vstupuje do tretej fázy testovaní
03 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Pretože dobrovoľníci pre ruskú vakcínu Sputnik V nevykazovali žiadne významné vedľajšie účinky, začali sa úspešné testovania na starších pracovníkov z ústavu, ktorí vakcínu vytvorili, informuje portál RT,


Moskovský inštitút Gamaleya sa minulý mesiac dostal do medzinárodného centra pozornosti, keď vyšlo najavo, že vytvoril prvú registrovanú vakcínu proti koronavírusu na svete. Podľa riaditeľa inštitútu Alexandra Gintsburga bolo bez akýchkoľvek komplikácií očkovaných 10 až 15 vedcov vo veku od 70 do 80 rokov.

„Všetci sú fit, zdraví, aktívni, prednášajú, starajú sa o pacientov a športujú,“ uviedol Gintsburg a zdôraznil, že pracovníci boli už v dobrej kondícii predtým, ako dostali injekciu s liekom Sputnik V. Gintsburg sa v máji dostal na medzinárodné titulky, keď vyšlo najavo, že už vakcínu vyskúšal, 3 mesiace predtým, ako bola oficiálne zaregistrovaná. Vo veku 68 rokov tiež neuviedol žiadne nepriaznivé účinky.

WHO chváli Švédsku vládu i občanov za zodpovedný prístup k pandémii
Odporúčania švédskych orgánov sa vo Švédsku považujú za niečo, čo treba dodržiavať. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Sputnik V, ktorý oznámil ruský prezident Vladimir Putin 11. augusta, si získal pozornosť celého sveta. Vakcína bola zaregistrované po iba dvoch zo štandardných troch pokusných fáz, čo vyvolalo medzinárodnú kritiku epidemiológov, že bola urýchlená. Podľa šéfa Inštitútu Gamaleya sa procesu v tretej fáze čoskoro zúčastní 40 000 ľudí, vrátane dobrovoľníkov starších ako 60 rokov.

Zamestnanec spoločnosti Gamaleya Fedor Lisitsyn v stredu pre televízny kanál Rossiya-24 uviedol, že doposiaľ žiadni dobrovoľníci nezažili „vážne komplikácie“.

Napriek pozorovanej bezpečnosti vakcíny však musia všetci, ktorí sa chcú zúčastniť testovania Sputnik V, pred prijatím podstúpiť krvný test, test na prítomnosť protilátok a test na alergiu.

Ruská lekárka neverila vlastným očiam, keď z úst pacienta vytiahla meter dlhého hada (VIDEO)
Lekári v Ruskej republike Dagestan boli nútení dať ženu do anestézie po tom, ako sa jej had zasekol do úst počas spánku, pričom operácia je zaznamenaná na videu, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Marek Molnár