Nové prípady koronavírusu v Bratislavskom kraji sú po celom území, v okrese Nitra evidujú prípady profesionálnej nákazy
03 | 09 | 2020 I SITA

Nové prípady ochorenia COVID-19 v Bratislavskom kraji sú rozptýlené po celom území. Medzi novými infikovanými v tomto kraji sú importy zo zahraničia aj dohľadané a testované kontakty už pozitívnych osôb.


Vyskytli sa tiež sporadické prípady bez vzájomnej epidemiologickej súvislosti s pozitívnymi osobami. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR to uviedol na sociálnej sieti. Regionálne úrady verejného zdravotníctva zaznamenali v stredu 121 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 z celkovo 3 519 vykonaných laboratórnych vyšetrení.

Nové pozitívne prípady v okrese Nitra sú kontakty už potvrdeného prípadu. Všetky sú v epidemiologickej súvislosti s nedávno organizovaným početnejším stretnutím. Zaznamenané boli aj prípady profesionálnej nákazy. V niektorých prípadoch ešte epidemiologické vyšetrovanie pokračuje. V okrese Michalovce ide zväčša o kontakty už potvrdených prípadov v rámci lokálnej epidémie v obci Staré. Zaznamenaný bol aj import zo zahraničia.

Prvá vakcína na svete Sputnik V vstupuje do tretej fázy testovaní
Pretože dobrovoľníci pre ruskú vakcínu Sputnik V nevykazovali žiadne významné vedľajšie účinky, začali sa úspešné testovania na starších pracovníkov z ústavu, ktorí vakcínu vytvorili, informuje portál RT, Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Marek Molnár


V prípade Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Liptovskom Mikuláši ide o úzke kontakty potvrdeného prípadu na pracovisku s menším počtom zamestnancov. Všetky kontakty vrátane spolupracovníkov sú v domácej izolácii a prebieha u nich testovanie.

Vo väčšine prípadov zaznamenaných v pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Dolnom Kubíne ide o kontakty už potvrdeného prípadu, kde epidemiólogovia zaznamenali rodinné ohnisko nákazy. V ostatných prípadoch ide tiež o dohľadané kontakty potvrdeného prípadu z iného ohniska nákazy, pričom v tejto súvislosti pokračuje epidemiologické vyšetrovanie a dohľadávanie kontaktov.