Merkelová tvrdí, že niekto chcel Navaľného „umlčať“, ale tiež tvrdí, že „otrava“ nebude mať vplyv na Nord Stream 2
03 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu uviedla, že hospitalizovaná osobnosť ruskej opozície Alexej Navaľnyj bola "obeťou trestného činu", pričom vyzvala Moskvu, aby „odpovedala na otázky, na ktoré môže odpovedať iba ruská vláda“, informuje portál RT.


Merkelová mala na mysli testy vykonané nemeckou armádou Bundeswehr, podľa ktorých bol protikorupčný bojovník „nepochybne“ otrávený chemickým prostriedkom „Novičok“, pričom dodala, že ho chcel niekto „umlčať“.

Kancelárka dodala, že Moskva „musí odpovedať“ a poznamenala: „Chcem využiť túto príležitosť a vyjadriť svoje sympatie Alexejovi Navaľnému.“ Uviedla tiež, že už telefonovala s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a predtým už komunikovala na spoločnom stretnutí s ministrami financií, spravodlivosti, obrany a vnútra.

Hovorca vlády predtým uviedol, že Berlín sa domnieva, že je nesprávne spájať projekt Nord Stream 2 s Navaľným. Ulrike Demmer sa odvolala na slová samotnej Merkelovej, ktorá minulý týždeň uviedla, že plynovod by mal byť dokončený za každých okolností. „Z pohľadu kancelárky by bolo nevhodné spájať tento projekt, ktorý sa realizuje v obchodnej sfére, so situáciou okolo Navaľného.“

Ruská rozviedka nechápe, ako mohol novičok otráviť iba jedného človeka a práve Navaľného
Ak by proti ruskému opozičnému aktivistovi použili jed novičok, museli by okolo neho všade ležať hromady mŕtvol, tvrdia ruskí špecialisti. Uviedol portál Life.ru. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Po dokončení projektu plynovodu Nord Stream 2 prinesie celkovo 55 miliárd kubických metrov plynu ročne z pobrežia Ruska cez Baltské more do Nemecka. K dnešnému dňu je 93,5% plynovodu Nord Stream 2 hotových.

Stavba bola pozastavená na konci roku 2019, keď švajčiarska spoločnosť na pokladenie potrubí Allseas zastavila práce kvôli sankciám USA. Nemecká vláda opakovane vyslovila, že tento projekt bude pokračovať, a to aj napriek tlaku mnohých západných spojencov.

V stredu popoludní nemecká vláda oznámila, že laboratórium Bundeswehru našlo v Navaľného tele stopy jedu Novičok. Nemecko „pokus o vraždu“ odsúdilo a požadovalo od Ruska vysvetlenie. Kremeľ uviedol, že od nemeckých orgánov nedostal žiadne informácie o otrave Navaľného Novičokom. Ministerstvo zahraničia medzitým dodalo, že stále čaká na odpoveď Nemecka na oficiálnu žiadosť úradu ruského generálneho prokurátora o stave opozičnej osobnosti.

Prvá vakcína na svete Sputnik V vstupuje do tretej fázy testovaní
Pretože dobrovoľníci pre ruskú vakcínu Sputnik V nevykazovali žiadne významné vedľajšie účinky, začali sa úspešné testovania na starších pracovníkov z ústavu, ktorí vakcínu vytvorili, informuje portál RT, Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Marek Molnár