Medzinárodný trestný súd namieta proti sankciám USA na sudcov, ktorí vyšetrujú americké vojnové zločiny
03 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Začlenenie americkej prokurátorky Fatou Bensoudej do čiernej listiny predstavuje „neprijateľný pokus o zásah do právneho štátu“, uviedol Medzinárodný trestný súd (ICC) po tom, čo americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo oznámil sankcie, informuje portál RT.


Bensoudová, gambijská právnička, ktorá sa pokúšala vyšetriť údajné americké vojnové zločiny v Afganistane, bola v stredu sankcionovaná. Pompeo povedal novinárom, že šéf ICC pre jurisdikciu, doplnkové a kooperačné oddelenie Phakiso Mochochoko je tiež na čiernej listine za „materiálnu pomoc“ prokurátorke.



„Tieto útoky predstavujú eskaláciu a neprijateľný pokus o zásah do vlády zákona a súdneho konania súdu,“ uviedol hovorca ICC Fadi El Abdalláh vo vyhlásení reagujúcom na Pompeove oznámenie a dodal, že „útok na ICC predstavuje aj útok proti záujmom obetí krutých zločinov, pre ktorých súd predstavuje poslednú nádej na spravodlivosť.“

Trump sa Putinovi nevzoprie! tvrdí Biden
Demokratický kandidát na post prezidenta USA Joe Biden v noci na štvrtok amerického prezidenta Donalda Trumpa kritizoval za jeho nedostatočnú reakciu voči Rusku v súvislosti s otrávením ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Informoval o... Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | TASR


Abdalláh uviedol, že súd zostáva „neochvejný“ v otázke svojho záväzku k mandátu, ktorý mu udelil Rímsky štatút a štáty, ktoré ho podpísali. Štatút vstúpil do platnosti v roku 2002 a jeho zmluvnými stranami sa od roku 2019 stalo 123 štátov. Zatiaľ čo USA nie sú jedným z nich, Afganistan áno.

V júni položila Trumpova administratíva základ pre uvalenie hospodárskych a osobných sankcií proti Medzinárodnému trestnému súdu a ktorémukoľvek ich personálu, ktorý sa odvážil vyšetrovať USA alebo niektorého z ich spojencov, vrátane Izraela, a vyšetrovanie súdu týkajúce sa porušovania palestínskych ľudských práv označilo za „politicky motivované."

V stredu Pompeo označil ICC za „dôkladne zlomenú a skazenú inštitúciu“ a uviedol, že USA „nebudú tolerovať svoje nelegitímne pokusy podrobiť Američanov svojej jurisdikcii“.

WHO chváli Švédsku vládu i občanov za zodpovedný prístup k pandémii
Odporúčania švédskych orgánov sa vo Švédsku považujú za niečo, čo treba dodržiavať. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Ivan Brožík