Vybavili ste si občiansky s čipom? O rok to budete asi musieť absolvovať zas
02 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Srdcom doma (občianske združenie) upozorňuje na potrebu výmeny občianskych preukazov na Slovensku, ktorá môže byť príležitosťou na kvalitatívnu zmenu elektronických služieb.


Súčasné ID karty (občianske preukazy s čipom, ktoré dokážu elektronicky podpisovať - zaužívaná skratka QSCD) majú platnú certifikáciu do polovice roku 2021. Aj keď môžu ďalej slúžiť na bežné preukazovanie totožnosti vizuálnou formou, nebude ich možné používať pre podpisovanie dokumentov kvalifikovaným elektronickým podpisom, píše sa v tlačovej správe portálu srdcomdoma.sk.

Predchádzajúca vláda tento problém podľa zdroja informácie nevyriešila. Preto súčasná vláda, konkrétne MV SR a MIRRI SR, dnes musia rýchlo riešiť výmenu cca 400.000 občianskych preukazov, ktoré občania používajú na podpisovanie dokumentov a to tak, ako im to prikazuje zákon. Pre vyriešenie tejto výzvy je potrebné vybrať v transparentnom procese také ID karty, ktoré sú certifikované na úrovni EÚ a pre nižšie náklady a možnosť rýchleho nasadenia umožnia spätnú kompatibilitu s dnes používanými čítačkami a infraštruktúrou, konštatuje srdcomdoma.sk.

Druhý balík opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia bude rozsiahlejší, no taktiež by mal obsahovať hlavne drobné zmeny
Druhý balík opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia by mal byť rozsiahlejší ako ten nedávno schválený, no taktiež by mal obsahovať hlavne menšie zmeny. Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | SITA


Dnes existujú technológie, ktoré by navyše umožnili bezpečné použitie eID aj pomocou mobilného telefónu. Práve na to sa občianske združenie snaží upozorniť. Na to, aby občan podpísal kvalifikovaným elektronickým podpisom dokument alebo sa prihlásil s vysokou úrovňou bezpečnosti k online službe štátu, obce, banky, či súkromnej alebo neziskovej organizácii, by mohol stačiť mobil. Odpadla by tak nutnosť nosiť so sebou ťažký notebook a kábel s čítačkou kariet.

S využitím služieb MV SR a spolu s technologickým partnerom a špecialistom na elektronickú identitu a čipové karty, spoločnosťou inezis s.r.o. pracuje občianske združenie na troch inovatívnych riešeniach:

  1. Aplikácia pre mobilnú identifikáciu a mobilnú autorizáciu kvalifikovným elektronickým podpisom s certifikovaným QSCD.


2. Aplikácia Qesadila, ktorá umožňuje zvoleným predstaviteľom hlasovať online aj v prípade, že sa fyzicky nemôžu zúčastniť zasadnutia (využiteľné pre zasadnutia a hlasovania obecných zastupiteľstiev, pre akademické a verejné inštitúcie, orgány súkromných spoločností a neziskových organizácií atď.)

3. Aplikácia umožňujúca správu žiadostí o účasť na voľbách, hlasovacie lístky a voličské preukazy s možnosťou sledovať spracovanie žiadostí.

Nové pokutové bloky by sa mali začať používať tento rok, vodiči si budú môcť overiť ich pravosť
Nové pokutové bloky budú mať ochranné bezpečnostné prvky, aby sa tak zabránilo ich falšovaniu. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | SITA