Šéfka Europolu aj šéf belgickej polície sa od úmrtia Slováka dištancujú
02 | 09 | 2020 I TASR

Po potýčke s letiskovou políciou na letisku v meste Charleroi zomrel vo februári 2018 Slovák Jozef Chovanec. Ako sa zdá z výpovedí, belgickí zodpovední sa chcú zodpovednosti zbaviť.


V belgickom federálnom parlamente v utorok dopoludnia vypovedala súčasná šéfka Europolu Catherine De Bolleová aj súčasný šéf federálnej polície Marc De Mesmaeker. Členovia parlamentných výborov pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť ich vypočúvali v súvislosti s prípadom Slováka Jozefa Chovanca, ktorý zomrel vo februári 2018 po potýčke s letiskovou políciou na letisku v meste Charleroi.

De Bolleová  zdôraznila, že ako vtedajšia šéfka belgickej polície nemala o prípade Jozefa Chovanca dostatok informácií. "Môžem čestne vyhlásiť, že som v tom čase nebola informovaná o faktoch... Rovnako som nevidela uvedené zábery. Keby som ich videla, okamžite by som konala," uviedla s odkazom na zábery z cely predbežného zadržania, na ktorých policajti kľačia na tele zadržaného Slováka, kým jedna z policajtiek napodobňuje nacistický pozdrav.

Na Ukrajine sa pokúsili vyhodiť do vzduchu vlak z Bieloruska
Pokus o zničenie dodávok benzínu a nafty z Bieloruska vyšetrujú ukrajinské orgány ako teroristický čin. Uviedol portál Hvylya.net. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Generálny komisár federálnej polície Marc De Mesmaeker nepoprel, že o celej kauze vedel. Dňa 26. februára dostal prvé vysvetlenie predmetných udalostí z letiska a 1. marca bol v tlačovej správe federálnej polície zmienený aj tento prípad. De Mesmaeker upozornil, že nebol prítomný na stretnutí slovenského veľvyslanca Stanislava Valla s predstaviteľmi kabinetu Jana Jambona, ku ktorému došlo 2. marca 2018, tri dni po smrti J. Chovanca v nemocnici v Charleroi.

"Myslím si, že som svoju prácu urobil dobre, dokonca viac než to. Som pevne presvedčený, že som konal správne a transparentne," skonštatoval pred poslancami a podobne ako krátko pred ním aj exminister Jambon zdôraznil, že zo svojej vtedajšej pozície nemal možnosť zasahovať do konania federálnej polície.
De Mesmaeker sa stal generálnym komisárom federálnej polície 15. júna 2018. V utorok v parlamente priznal, že po nástupe do novej funkcie nekontroloval, či boli v tejto kauze podniknuté potrebné kroky. "Každý, kto nastúpi na takúto špičkovú pozíciu, by sa nemal správať ako mních, ale zistiť, či sa urobilo všetko potrebné v každom jednom vyšetrovacom spise," povedal.

O zodpovednosti k zdraviu by nemal hovoriť "morbídne obézny pán", šíri sa internetom
Spevák Robo Papp prehovoril hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi hlboko do duše. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Podľa novín De Morgen generálny komisár federálnej polície na pôde parlamentu označil za "veľmi legitímne", že niektorí ľudia majú pochybnosti o jeho úlohe v tomto prípade.
Spresnil, že vo februári 2018, keď došlo k spornému zásahu na letisku a následne aj k smrti slovenského občana, pracoval ako styčný dôstojník medzi federálnou políciou a kabinetom vtedajšieho ministra vnútra Jana Jambona.

"Jednou zo zásadných otázok zostáva, kto v polícii vedel o týchto záberoch a kto ich videl. Je to naozaj tak, že ich nikto nepreveril? A čo s nimi mohli urobiť? Na to zatiaľ neviem odpovedať," priznal De Mesmaeker pred poslancami. Šéf federálnej polície dodal, že by sa chcel osobne a čo najrýchlejšie porozprávať s príbuznými Jozefa Chovanca, lebo si uvedomuje, akú nočnú moru prežívajú už viac ako dva roky.

Polícia pokračuje v kontrole dodržiavania nosenia rúšok
Polícia sa pre šírenie nového koronavírusu v týchto dňoch zamerala na kontrolu dodržiavania opatrení Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Týka sa nosenia rúšok či inej ochrany horných dýchacích ciest. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | TASR