Ideologický extrémizmus v popredí záchranných operácií v Stredozemnom mori
02 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Elegantná flotila záchranných lodí v stredomorí vyťahuje z mora migrantov z Afriky. Pri bližšom pohľade na zostavu posádok týchto plavidiel a ich minulosť tu však čosi prestáva ladiť.


Flotilu radikálnych mimovládnych organizácií najnovšie rozšírila ružovo biela Banksyho Louise Michel. 300 migrantov sa nachádza na ich palubách, ďalší sú na viacerých člnoch takzvaných stroskotancov. (Prevádzači vedia o tom svoje.) "Ide o koordinovaný útok ideologického Talibanu na Taliansko" - konštatuje portál ilgiornale.it.

Nepreháňa to Ilgiornale? Titul píše o vojne "ľavičiarskeho talibanu" proti Taliansku. O nevyhlásenej, no nekompromisnej a krutej, neľútostnej vojne. Možno pochybnosti vyvráti výrok Marty Sarralde - „záchranu na mori nepovažujem za humanitárnu akciu, ale za súčasť protifašistického boja“. Sama sa na týchto operáciách podieľa hliadkovaním z lietadla istej mimovládnej organizácie, ktoré nájdeným migrantom zhadzuje záchranné plavidlá a potom ich polohu nahlasuje "záchranárskym" lodiam iných mimovládnych organizácií.

Desať hodín znásilňovali maloletých chlapcov na cintoríne. Majú švédsky horor na svedomí migranti?
Niekoľkým hodinám bitia, mučenia a znásilňovania bola vo švédskom meste Solna vystavená dvojica chlapcov vo veku 15 a 17 rokov. Dvojica mužov vo veku 21 a 18 rokov ich zatiahla na cintorín, kde si na nich zatiaľ z neznámych dôvodov vybíjali zlosť... Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


Zaujímavé je tiež pozrieť sa na to, kto vlastne velí Baksyho Luis Michel? Ešte skôr, ako si to zodpovieme, pripomeňme to, čo sa nateraz médiám nejak akosi nechcelo dávať do súvislostí. Meno Luis Michel nie je náhoda. Nechajme bokom švédsku liberálnu političku toho istého mena, poďme do Francúzska. Louise Michel bola dôležitá osobnosť Parížskej komúny. Po návrate z vyhnanstva do Francúzska sa stala dôležitou francúzskou anarchistkou a absolvovala prednáškové turné po Európe. Novinár Brian Doherty ju označil za "francúzsku veľkú dámu anarchie". Nuž a kapitánkou Luis Michel je Pia Klempová, nemecká aktivistka, ktorá je súdená v Taliansku za napomáhanie nelegálnemu prisťahovalectvu.

Uprostred tohoto navonok chaosu sa potáca loď organizácie Open Arms, starej známej španielskej mimovládnej organizácie s rovnakým menom. Na jej palube je aj zdravotnícky tím z talianskej pohotovostnej služby, ktorý zabezpečuje najmodernejšie protipandemické opatrenia v prípade, ak zberné lode privezú pozitívnych migrantov. Plachetnica Astral tiež tej istej španielskej mimovládnej organizácie slúži ako hliadková loď medzi Líbyou a Lampedusou, ktorá signalizuje nafukovacie člny väčším lodiam.

Migranti si v Londýne založili tábor hneď vedľa prestížneho päťhviezdičkového hotela Hilton
Ako sa vysporiadať s bezdomovcami, to rieši asi každé väčšie mesto. V Európe si už niektoré mestá musia začať klásť otázku, čo s migrantmi. Originálne to vyriešili v Londýne, kde si na ulici Park Lane rozložila tábor skupinka prisťahovalcov, ktorá... Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


Kapitánka Klempová pre denník The Guardian vysvetľuje, že pre ňu je „záchrana migrantov súčasťou protifašistického zápasu“. Desať členov posádky sa vyhlásilo za „protirasistických a protifašistických aktivistov v prospech radikálnych politických zmien“. Lea Reisner, zdravotná sestra zodpovedná za misiu, zdôraznila, že „projekt je anarchistický“ alebo že „spája rôzne boje za sociálnu rovnosť." I pri najlepšej vôli, nedá sa vyhnúť podozreniu, že v tomto prípade už ide o vážnu diagnózu a nie záchranárstvo ako také.

Ideologický extrémizmus tak zatieňuje humanitárne motívy, ako to vo tweete vysvetlila vyššie spomínaná protifašistická aktivistka Marta Sarraldeová.

Po uvoľnení karantény v Turecku sa migranti vrátia na grécke hranice
Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) očakáva nový prílev migrantov do Európy potom, ako Turecko zruší ochranné obmedzenia týkajúce sa pandémie nového koronavírusu. Uviedla v piatok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na... Čítať ďalej
08 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR