Hygienikom budú na odberných miestach pomáhať medici
02 | 09 | 2020 I SITA

Hygienikom budú po novom na odberných miestach pomáhať medici. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch a stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorú s pripomienkami v stredu schválila vláda.


Ako pred jej rokovaním uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, novela zákona je odpoveďou na to, že rezort chce zvyšovať počet odberných miest. Táto úprava má byť využitá výlučne počas mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu. Kabinet zároveň odsúhlasil, aby sa zmenami parlament zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní.

"Chceme, aby zdravotní pracovníci v prvom rade zabezpečovali zdravotnú starostlivosť v nemocniciach. Budeme potrebovať aj pomoc medikov, eventuálne študentov ošetrovateľstva, ktorí by nám mohli pomôcť na odberových miestach," uviedol minister. Zákon podľa neho umožní posilniť kapacity zdravotníkov, aj pokiaľ by sa Slovensko dostalo do závažnejších fáz pandémie.

Laboratóriá dokážu denne vyšetriť 7500 vzoriek nového koronavírusu, tvrdí Krajčí
Slovenské laboratóriá dokážu denne vyšetriť 7500 vzoriek nového koronavírusu. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) podotkol, že na Slovensku sa testuje správne. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | TASR


Zdravotné výkony budú môcť študenti zabezpečovať iba pod dohľadom odborne spôsobilého zdravotníckeho pracovníka. "Čo sa týka dohľadávacej služby, tam nie je úplne nevyhnutné, aby to musel robiť potenciálny absolvent zdravotníckych štúdií. Pokiaľ však budú mať záujem pomôcť aj na úradoch verejného zdravotníctva, potešíme sa," doplnil šéf rezortu zdravotníctva.

Novela sa týka študentov doktorského študijného programu v odbore všeobecné lekárstvo, študentov ošetrovateľstva v dennej forme štúdia a študentov v odbore urgentná zdravotná starostlivosť v dennej forme štúdia. Primárne budú odoberať biologický materiál na zistenie respiračného vírusového ochorenia. Študenti všeobecného lekárstva a ošetrovateľstva budú môcť poskytovať aj základnú zdravotnú starostlivosť, ktorú majú zvládnutú v rámci štúdia.

Rúška sú oddnes opäť povinné aj pre ľudí s chronickými respiračnými ochoreniami
Nosenie rúšok v interiéri je oddnes opäť povinné aj pre ľudí s chronickými respiračnými ochoreniami. Na sociálnej sieti to uviedlo Ministerstvo vnútra SR (MV SR). Podľa rezortu výnimku udelenú počas letných mesiacov ľudia často neoprávnene... Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | SITA