Dôvody na odvolanie komisárov pre deti a zdravotne postihnutých sa upravia
02 | 09 | 2020 I SITA

Dôvody na odvolávanie komisára pre deti a komisára pre zdravotne postihnutých sa upravia. Poslanci Národnej rady (NR) SR na stredajšej mimoriadnej schôdzi prelomili veto prezidentky a opätovne schválili novelu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím.


Po novom bude možné podať návrh na odvolanie týchto komisárov aj v prípade, ak by ich konanie vzbudzovalo dôvodné pochybnosti o nezávislosti a nestrannosti pri výkone funkcie.

Komisára by po novom mohli odvolať, ak v súvislosti s výkonom svojej funkcie porušil zákon o komisároch alebo iný zákon či všeobecne záväzný právny predpis. Na odvolanie bude potrebné opakované porušenie. Odvolať ho bude možné aj v prípade, ak nevykonáva funkciu viac ako šesť mesiacov po sebe.

Pribudne tiež dôvod, ak bude konať "spôsobom, ktorý vzbudzuje dôvodné pochybnosti o jeho nezávislosti a nestrannosti pri výkone funkcie komisára". Na odvolanie komisára bude potrebný návrh príslušného parlamentného výboru. Dôvody v ňom budú musieť byť vysvetlené. Komisár bude mať v prípade podania návrhu možnosť vyjadriť sa k nemu ešte predtým, ako o ňom plénum rozhodne.

Ministerstvo vnútra vyplatí tlmočníkov pre nepočujúcich, tvrdí Mikulec
Ministerstvo vnútra zaplatí za tlmočenie tlačových konferencií na Úrade vlády SR. Po rokovaní vlády to potvrdil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v reakcii na stredajší protest nepočujúcich. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | TASR