Deti, ktoré budú v škole bez rúška, musia ísť preč
02 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Žiaci základných a stredných škôl majú netypický začiatok školského roka. Prvé dva týždne je ich povinnou výbavou aj rúško. Dôležitosť jeho nosenia deťmi vyzdvihol minister školstva i premiér.


Minister školstva Branislav Grӧhling v rozhovore pre portál SME odpovedal na hypotetickú otázku, čo má riaditeľ školy robiť v situácii, keď príde rodič, ktorý svojmu dieťaťu nebude chcieť dať rúško. „Ja by som to dieťa potom zobral, že nech s ním ide rodič preč, ak nechce dodržiavať pravidlá, ktoré sú nastavené,“ uviedol šéf rezortu.

Zároveň povedal, že nech si potom zákonný zástupca žiaka „vysporiada všetky ostatné veci, keď bude dieťa vymeškávať školu, aby písal ospravedlnenie a podobné iné veci, lebo na to nie je reálny argument, že ako by sme mali konať“. (Podľa ministra nie je žiadny vedecký dôvod na nenosenie rúšok, pozn. red.).

Platné opatrenia by mali byť opäť prehodnotené 14. septembra, v spolupráci s pandemickou komisiou a epidemiológmi. Grӧhling však vyjadril presvedčenie, že po prvých dvoch týždňoch už rúška nebudú potrebné. Aj keď nevylúčil, že v prípade výrazného nárastu infikovaných ešte dostanú odporúčanie, aby sa nosili naďalej.

Gröhling tvrdí, že začiatok školského roka bude iný, poukázal aj na zmeny
Začiatok nového školského roka 2020/2021 bude iný ako tie predošlé, dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Vo svojom príhovore k začiatku školského roka to na novom informačno-vzdelávacom portáli rezortu školstva EDU TV uviedol minister školstva,... Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | TASR


Myslí si ale, že pokiaľ je to len o rúškach, tak je to to minimum toho, čo môžeme všetci spraviť preto, aby sme chránili bezpečnosť a zdravie nás všetkých. Ministerstvo školám poslalo a ešte bude prideľovať finančné prostriedky v celkovej výške 4 miliónov eur, aby si mohli nakúpiť rúška alebo dezinfekciu, pokiaľ to budú potrebovať.

V relácii ďalej odznelo, že nesúhlas niektorých rodičov s rúškami bol až prekvapivý. Minister povedal, že bližšie to nezisťovali, ale podľa neho ide o minimum, hoci aj „to minimum niekedy, naozaj, vie byť veľmi hlučné“. Jeho skúsenosť je taká, že zatiaľ dostáva skôr pozitívnu spätnú väzbu. A dokonca aj žiaci, ktorí sa zúčastnili na letných školách sa medzi sebou upozorňovali, že si majú dať rúško. Zároveň si však uvedomuje, že to na začiatku školského roka bude náročné, pre učiteľov i žiakov.

V rozhovore sa vyjadril aj k tomu, či by malo byť prípadné očkovanie detí proti ochoreniu COVID-19 povinné. „Myslím si, že by malo byť dobrovoľné. To je taký zásah, že asi by o tom mali zvažovať rodičia,“ dodal Grӧhling s tým, že zatiaľ majú takéto odporúčanie.

Gröhlinga teší, že aspoň niektoré univerzity posunuli začiatok semestra
Ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) teší, že aspoň niektoré univerzity posunuli začiatok zimného semestra nového akademického roka 2020/2021 na neskôr. Uviedol to v rozhovore pre TASR po tom, čo univerzity vyzval,... Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | TASR


V súvislosti s nosením rúšok v školách apeloval premiér Igor Matovič na rodičov, aby deťom vysvetlili, že rúško nie je hanba a prečo je dôležité, aby sa chránili a to nielen na druhom stupni. Krátko pred začiatkom školského roka to povedal v mimoriadnom príhovore na RTVS.

„Viem, že to bude nepríjemné. Sám mám veľmi rád slobodu a máte ju radi aj vy. Viem, že pre malé deti, či budú mať šesť, sedem, osem, deväť rokov bude poctivé nosenie rúška veľkou skúškou,“ uviedol vo vysielaní Matovič. Podľa premiéra to však bude veľmi dôležité pre ochranu ich zdravia a ich spolužiakov.

Zároveň pripomenul, že od toho, ako zvládneme najbližšie dni a týždne záleží, aká bude druhá vlna koronakrízy na Slovensku. Prvú sme podľa jeho slov ustáli na jednotku, za čo sa všetkým poďakoval.

Výnimka, ktorá umožňovala nedať si rúško zo zdravotných dôvodov, končí. Vraj sa zneužívala
Úrad verejného zdravotníctva od septembra ruší výnimky z nosenia rúšok pre ľudí s chronickými ochoreniami dýchacích ciest alebo s kožnými diagnózami. V opatrení hlavného hygienika je aj niekoľko ďalších zmien. Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | Natália Sollárová