Pre obavy zo štátneho dozoru odstúpilo vedenie maďarskej umeleckej univerzity
01 | 09 | 2020 I TASR

Pre obavy zo štátneho dozoru v pondelok odstúpilo vedenie prestížnej maďarskej Univerzity divadelných a filmových umení (SZFE) v Budapešti. Tlačová agentúra Reuters informovala, že vedenie školy odstúpilo na protest proti dosadeniu vládou vymenovanej dozornej rady, ktorá podľa nich podkope autonómiu školy. 


Stúpenci maďarského premiéra Viktora Orbána a provládni novinári dlhodobo tvrdia, že po tom, ako v roku 2018 získal svoj tretí silný mandát, nastal čas na posun v kultúre smerom ku konzervatívnym hodnotám s cieľom ukončiť - ako to oni označujú - "nadvládu liberálov a ľavičiarov" v maďarskom umení. Nacionalista Orbán, ktorý je pri moci už desaťročie, vytrvalo upevňuje vládnu kontrolu nad rozličnými oblasťami verejného života v Maďarsku vrátane univerzít, Maďarskej akadémie vied (MTA) či štátnych médií. Oligarchovia blízki Orbánovi skúpili obrovské časti súkromných médií.

Maďarsko od utorka uzavrelo svoje hranice, platia aj výnimky
Maďarsko od 1. septembra uzavrelo svoje hranice pre zahraničných občanov. Platia však niektoré výnimky. Upozorňuje na to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojom webe. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | TASR


Zákon, ktorý v tomto roku schválil parlament, presunul vlastníctvo štátnej SZFE do rúk súkromnej nadácie. Vláda vymenovala piatich členov dozornej rady, pričom odmietla nominantov navrhovaných univerzitou. Univerzitný senát vyhlásil, že bol zbavený práva rozhodovať o rozpočte či organizačných a personálnych otázkach.

Zo svojich učiteľských postov na škole odstúpilo počas uplynulých týždňov niekoľko popredných divadelných režisérov. Študenti usporiadali v pondelok pred budovou univerzity protestné zhromaždenie. Podľa vlády, ktorá odmieta akýkoľvek pokus o cenzúru slobody prejavu, spravovanie niektorých univerzít dozornou radou v skutočnosti prispeje k odstráneniu štátneho vplyvu.

Varovanie pred otvorením škôl! Deti môžu covid prenášať celé týždne aj bez príznakov
Deti a mladiství, ktorí nevykazujú žiadne príznaky choroby z koronavírusu, môžu po nakazení sa tento vírus celé týždne prenášať. Prichádza s tým najnovšia americká štúdia, ktorá zároveň tvrdí, že doba, počas ktorej môžu deti vykazovať symptómy... Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | Ivan Brožík