Nemecký objav - šírenie koronavírusu v organizme dokážu zastaviť lieky pre onkopacientov
01 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Klinicky overené a registrované lieky, používané v liečbe onkologických ochorení, dokážu oveľa viac. Sú schopné zastaviť šírenie koronavírusu v organizme.


Vedci z nemeckého Frankfurtu zastavili množenie koronavírusu silnejšími dávkami klinicky odskúšaných liekov na rakovinu. A potom sa im podarilo niečo, čo predtým nikto nedokázal. Stručnú informáciu priniesol portál faz.net.

Vedci z Goetheho univerzity vo Frankfurte po prvý raz vytvorili celkový obraz buniek infikovaných vírusom Sars-CoV-2. V experimentoch na bunkových kultúrach sa im podarilo zabrániť množeniu vírusu pomocou série klinicky overených liekov proti rakovine.

Veľa typov vírusov využíva a manipuluje komunikačné kanály svojich hostiteľských buniek na podporu vlastnej reprodukcie. Vedci teraz zistili, že prerušenie týchto signálnych dráh znamená, že vírus sa už nemôže množiť.

Vakcína proti COVID-19 by sa najprv mala podávať zdravotníkom či seniorom
Vakcína proti ochoreniu COVID-19 by mala byť na Slovensku najprv dostupná pre ľudí starších ako 65 rokov, chorých, ako aj zdravotníkov, policajtov či hasičov. Počíta s tým imunizačná stratégia, ktorá je súčasťou pandemického plánu. Hovorí o... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | TASR


Existuje množstvo veľmi účinných liekov proti rakovine, ktoré by mohli prerušiť takéto signálne dráhy, hovorí Christian Münch z Inštitútu pre biochémiu II na Goetheho univerzite. Päť z týchto aktívnych zložiek bolo testovaných v klinických štúdiách a všetkých päť viedlo k úplnému zastaveniu reprodukcie koronavírusov .

Jindřich Cinatl z Inštitútu lekárskej virológie na Goetheho univerzite dodáva, že keďže už schválené lieky majú prioritu vo výskume, klinické štúdie je možné začať veľmi rýchlo na základe najnovších výsledkov výskumu a menšieho množstva ďalších odborných znalostí. Vedci si patentovali proces prerušenia bunkových signálnych dráh pomocou inhibítorov prostredníctvom univerzitnej dcérskej spoločnosti Innovectis.

https://www.faz.net/aktuell/rhein-main/frankfurt/frankfurter-studie-blockade-in-zellen-stoppt-coronavirus-16931160.html