Ministerstvo sa inšpirovalo zahraničím a radí, ako sa nenakaziť koronavírusom. Zožalo aj kritiku
01 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Ministerstvo zdravotníctva vydalo infografiku, ktorá zobrazuje najviac a najmenej rizikové aktivity pre šírenie koronavírusu. Hlavným faktorom možnej nákazy je interiér, najbezpečnejší je otvorený priestor. Väčšina ľudí  materiál "lajkovala", ale pre mnohých sa stal aj terčom kritiky.


Čím viac ľudí a slabšie vetranie, tým lepšie sú podmienky pre šírenie vírusu, ktorý sa prenáša najmä drobným kvapôčkami, uvádza vo svojom príspevku na Facebooku ministerstvo. V uzatvorených priestoroch môže SARS-Cov-2 prekonať aj 4,5 metrovú vzdialenosť a vo vzdušnom aerosóle zotrváva minimálne 30 minút.

Rezort preto pod hlavičkou hlavnej odborníčky pre epidemiológiu Henriety Hudečkovej pripravil návod, ktorý zobrazuje mieru rizika. Pri jeho vypracovaní sa inšpiroval vizualizáciou stránky Information Is Beautiful, ktorá vychádza z údajov od viac ako 500 epidemiológov a odborníkov publikovaných vo svetových médiách a agentúrach, predovšetkým The New York Times a Reuters.

Výnimka, ktorá umožňovala nedať si rúško zo zdravotných dôvodov, končí. Vraj sa zneužívala
Úrad verejného zdravotníctva od septembra ruší výnimky z nosenia rúšok pre ľudí s chronickými ochoreniami dýchacích ciest alebo s kožnými diagnózami. V opatrení hlavného hygienika je aj niekoľko ďalších zmien. Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | Natália Sollárová


Pri vyhodnocovaní jednotlivých oblastí posudzovali rizikové faktory, ktoré zahŕňajú nasledovné kategórie: množstvo ľudí (koľko?), disciplínu účastníkov (akí ľudia?), priestor (ako blízko?), čas (ako dlho?), umiestnenie (interiér alebo exteriér?), povrchy (veľa dotykov?) a lokalitu (veľa infikovaných?). Z toho vyplýva, že úplne najhoršou možnosťou je kombinácia veľkého počtu nedisciplinovaných ľudí v obmedzenom priestore, ktorí sú spolu v bezprostrednej blízkosti dlhší čas a zdieľajú navzájom predmety, ktorých sa dotýkajú.

Toto spĺňa pobyt v nočnom klube alebo diskotéke, ktorý preto považujú za najrizikovejšiu aktivitu vôbec. V tesnom závese nasleduje interiérový bar a za ním koncert, kostol, oslava v interiéri a športový štadión. Okrem toho sa vysoké riziko spája aj s účasťou na svadbe či pohrebe, s jedením pri švédskych stoloch, s objímaním sa alebo dotýkaním a tesným kontaktom s cudzími ľuďmi. Podobne sú na tom aj kolotoče.

Stredné riziko predstavuje najmä cestovanie lietadlom, návšteva starých rodičov, cvičenie v posilňovni, večera v reštaurácii, jazda v MHD, ale tiež nákupné centrum, kino či divadlo, zdieľané kancelárie, detské ihrisko, kaderníctvo a kúpalisko. Do rovnakej kategórie ešte patrí malá večera s priateľmi doma.

Dôkazy, že masky chránia pred koronavírusom, „nie sú veľmi presvedčivé“
Napriek príkazom na nosenie masiek, ktoré boli zavedené na zastavenie šírenia Covid-19, zástupkyňa vedúceho lekárstva Veľkej Británie Jenny Harriesová spochybňuje ich efektívnosť, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Úplne najbezpečnejší je aktívny pohyb vonku a konzumácia jedla, ktoré si zoberiete so sebou. Mierne riziko sa týka aj prechádzky v parku alebo tankovania na pumpe. O niečo málo rizikovejšia, ale stále v poriadku, je návšteva knižnice či múzea, nakupovanie potravín a posedenie na terase. Ministerstvo zdravotníctva zároveň pripomína, že bez ohľadu na miesto, možnosť infekcie dokážeme znižovať nosením rúška, dodržiavaním odstupu a umývaním rúk.

V komentároch pod príspevkom niektorí ľudia ministerstvo veľmi „nešetrili“. V zaradení istých aktivít nevideli logiku, napríklad to, že preplnená MHD má menšie riziko v porovnaní so svadbou, alebo prečo je návšteva kostola rizikovejšia ako nákupné centrum.

Spomenúť nezabudli ani nedávne svadby, na ktorých sa zabávali viacerí politici vrátane premiéra a takmer nikto tam vraj nemal rúško ani nedodržiaval odstup. Vodu kážu, víno pijú, konštatovali viacerí. Časté boli tiež pripomienky pýtajúce sa na zaradenie škôl, čo sa týka miery rizika a nespokojnosť s opatrením, podľa ktorého majú deti počas vyučovania nosiť rúška.

Infografika ministerstva zdravotníctva:

Školopovinné deti rodič nemôže od septembra pre obavu z koronavírusu svojvoľne nechať doma
Školopovinné deti rodič nemôže od septembra svojvoľne nechať doma, ak sa obáva pandémie, keďže by tým porušil školský zákon. V tlačovej správe na to upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Režim prerušenia vyučovania v triedach škôl... Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | SITA