Malým a stredným podnikom sa otvára ľahšia cesta na pomoc v čase koronakrízy
01 | 09 | 2020 I SITA

Malým a stredným podnikom v Európskej únii (EÚ) sa otvára ľahšia cesta na pomoc v čase koronakrízy. Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre priemysel a energetiku totiž v utorok veľkou väčšinou schválil vytvorenie Nástroja na podporu platobnej schopnosti firiem oslabenej v dôsledku koronakrízy.


„Špeciálnu pozornosť sme venovali malým a stredným podnikom, ktoré zamestnávajú takmer tri štvrtiny pracujúcich a ich prežitie je preto kľúčovým. V rámci tohto nástroja trváme na tom, aby boli všetky administratívne náležitosti spojené s čerpaním podpory zjednodušené a žiadateľom bola poskytnutá adekvátna pomoc pri podávaní žiadostí,“ informoval slovenský europoslanec Robert Hajšel, ktorý je spravodajcom k tejto legislatíve.

Zriadenie Nástroja na podporu platobnej schopnosti životaschopných firiem, ktoré zasiahla koronakríza, by podľa návrhu Komisie malo byť významnou súčasťou Plánu obnovy. „Podpora zamestnanosti a udržania pracovných miest je totiž v súčasnosti jednou z hlavných priorít, ako zabrániť ďalšiemu prepadu našich ekonomík a znižovaniu životnej úrovne občanov,“ doplnil Hajšel.

Zomreli ďalší dvaja ľudia na COVID-19, jeden z nich sa vrátil z Chorvátska
V Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku zomreli v utorok dvaja pacienti, ktorí mali pozitívny test na COVID-19. Slovensko tak v súvislosti s novým koronavírusom celkovo eviduje 35 mŕtvych. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | TASR, Natália Sollárová


Pre štáty ako Slovensko je podľa europoslanca dobrou správou, že sa podarilo presadiť, aby pri posudzovaní dôsledkov koronakrízy v jednotlivých členských štátoch boli okrem zdravotných kritérií brané do úvahy hlavne negatívne sociálne a ekonomické dopady. „Tie sú v mnohých prípadoch výraznejšie ako tie zdravotné,“ myslí si Hajšel.

Spomínaný schválený nástroj určuje pravidlá pre firmy, ktoré o pomoc požiadajú. Musia napríklad splniť podmienku, že budú naďalej vykonávať svoju činnosť v príslušnej krajine a neplánujú presunúť svoje pôsobisko mimo EÚ. Rozpočtový a ekonomický výbor EP budú o legislatíve k zriadeniu Nástroja na podporu platobnej schopnosti hlasovať v najbližších dňoch. Plénum EP bude o finálnom znení hlasovať počas septembrovej schôdze v Štrasburgu.

Do polovice októbra musia vlády Európskej komisii predložiť stratégiu a plán obnovy. „Chcem veriť, že sa dočkáme príjemného prekvapenia a všetko sa v nasledujúcich dňoch rozbehne a budeme schopní bezprecedentnú sumu peňazí určenú na boj s dôsledkami koronakrízy skutočne využiť v prospech Slovenska a našich občanov. Zatiaľ sme ale zo strany vlády veľa o konkrétnych zámeroch využitia európskych miliárd nepočuli,“ uzavrel Hajšel.