Lukašenkov asistent tvrdí, že voľby boli „spravodlivé“ a chce mier (FOTO)
01 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Asistent bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka demonštrantom v Minsku povedal, že sa pracuje na novej ústave a tiež vyzýva na mier. Avšak samotného prezidenta spozorovali, ako nesie pušku pred svojím bydliskom, informuje portál RT.


Dav demonštrantov, ktorý sa zhromaždil pred domom prezidenta v bieloruskom hlavnom meste, mal možnosť hovoriť tvárou v tvár s jedným z jeho pomocníkov Nikolayom Latyshenokom. Znova im však bolo povedané, že vláda považuje prezidentské voľby, ktoré viedli k Lukašenkovemu víťazstvu, za „spravodlivé“.

Úradník potom vyzval demonštrantov, aby „vyriešili všetky záležitosti pokojným spôsobom“ a informoval ich, že vláda už pracuje na návrhu novej ústavy. Lukašenko predtým prezradil, že uvažuje o možnosti opakovať voľby po prijatí novej ústavy.

Zdá sa však, že prezident bol pripravený aj na menej pokojný scenár. Približne v rovnakom čase, keď jeho pobočník komunikoval s demonštrantmi, dostala ruská tlačová agentúra RIA fotografiu od Lukašenkovho hovorcu, na ktorej bol Lukašenko zobrazený pred jeho bydliskom a mal oblečenú nepriestrelnú vestu a oháňal sa útočnou puškou.

Sputnik / Tlačová služba prezidenta Bieloruskej republiky


Minulú nedeľu bol prezident nakrútený v podobnej taktickej veste a mal útočnú pušku, keď preletel cez Minsk vo vrtuľníku a následne kráčal smerom k svojej rezidencii.



Po kontroverznom hlasovaní, ktoré je podľa opozície zmanipulované, Bielorusko tri týždne po sebe sužujú protesty. Ťažká reakcia polície na prvé protesty, ktorú úrady neskôr uznali, že bola prehnaná, iba priliala olej do ohňa a získala väčšiu podporu opozície.

V nedeľu sa zhromaždilo okolo 100 000 demonštrantov pri vojnovom pamätníku v hlavnom meste krajiny, aby požiadali prezidenta o rezignáciu. Podobné udalosti dva predchádzajúce víkendy prilákali rovnako veľa ľudí.

Američanov štve, že Rusi si bránia vzdušný priestor blízko svojich hraníc
31 | 08 | 2020 | Ivan Brožík