Európsky súd pre ľudské práva rozhodol v prospech dvoch obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou
01 | 09 | 2020 I SITA

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) dnes rozhodol v prospech dvoch obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou z roku 2013. V tlačovej správe o tom informovala verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá dodala, že súd tak potvrdil jej zistenia týkajúce sa porušenia ich ľudských práv. Európsky súd rozhodol o prvej z dvoch sťažností, celkovo sa na súd obrátilo desať obetí razie. Agentúre SITA poskytla tlačovú správu Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.


Ako uviedla Patakyová, rozhodnutie súdu sa zhoduje so zisteniami o porušení ľudských práv, ktoré pri preskúmavaní razie konštatovala ešte predchádzajúca verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, a na ktoré sama Patakyová opakovane upozorňovala. Kancelária verejného ochrancu práv je v prípade policajnej razie v Moldave nad Bodvou aktívna už od roku 2013.

Na základe nesúladu výpovedí obetí s policajným nariadením a jeho vykonaním predložila bývalá verejná ochrankyňa práv historicky prvú mimoriadnu správu do Národnej rady SR o nezákonnom postupe polície. Parlament však správu neprerokoval, neprijal jej odporúčania a zároveň došlo k odobreniu razie zo strany policajnej inšpekcie a domácich súdov.

Koalícia mimovládnych organizácii vyzýva vládu, aby záväzky z rozhodnutia ESĽP implementovala do praxe čím skôr, a to predovšetkým vytvorenie nezávislého vyšetrovacieho orgánu, ktorý by preskúmal sporné postupy silových zložiek. Organizácie o.z. Equity, Bystriny, o.z., Amnesty International Slovensko, ETP Slovensko, Európske centrum pre práva Rómov (ERRC) a Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK) uviedli v tlačovej správe, že rozsudok ESĽP je nádejou pre spravodlivosť.

O zodpovednosti k zdraviu by nemal hovoriť "morbídne obézny pán", šíri sa internetom
Spevák Robo Papp prehovoril hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi hlboko do duše. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


„Rozhodnutie o prvej sťažnosti prináša dlho očakávanú spravodlivosť pre zbitých obyvateľov z Moldavy nad Bodvou. Po siedmich rokoch boja so štátom, keď sa z obetí stali vinníci, svitá nádej, že sa súčasné súdne procesy s poškodenými, v ktorých im hrozia tresty, skončia, a tí si budú môcť vydýchnuť,“ povedala Lýdia Šuchová z o.z. Equity.

„Ministerstvo vnútra SR v plnej miere akceptuje rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva,“ reagoval rezort na rozhodnutie ESĽP. Stanovisko ministerstva vnútra poskytla Petra Friese. Prezidentka Zuzana Čaputová vníma rozhodnutie ESĽP ako potvrdenie pochybností, ktoré boli od začiatku spájané so zásahom v Moldave nad Bodvou. Médiá, bývalá aj súčasná verejná ochrankyňa práv a mimovládne organizácie podľa nej urobili množstvo užitočnej práce a dnes dal ESĽP za pravdu aj im.

„Zneužívanie štátnej moci proti ľuďom je neprípustné, a preto je potrebné, aby sa odstránili pochybnosti aj v ďalších podobných prípadoch. Občania potrebujú polícii dôverovať, a na to je potrebné, aby sme mali nezávislú policajnú inšpekciu, ktorá by vyšetrovala podozrenia z nezákonného konania policajtov. Hoci sa dlhodobo hovorí o potrebe používania kamier pri policajných zásahoch, v praxi stále nie sú bežné," povedala prezidentka v stanovisku, ktoré poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

Polícia pokračuje v kontrole dodržiavania nosenia rúšok
Polícia sa pre šírenie nového koronavírusu v týchto dňoch zamerala na kontrolu dodržiavania opatrení Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Týka sa nosenia rúšok či inej ochrany horných dýchacích ciest. Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | TASR


V sťažnosti dvaja poškodení namietali policajné násilie, nedostatky vo vyšetrovaní a etnickú diskrimináciu. ESĽP rozhodol, že v prípade boli porušené články tri a 14 Dohovoru o ľudských právach. Článok tri, ktorý garantuje, že nikoho nemožno mučiť alebo podrobovať neľudskému, alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu, k čomu došlo pri samotnom policajnom zákroku a po následnom predvedení na policajnú stanicu. Článok 14 zakazuje diskrimináciu.

Senát ESĽP každému z poškodených priznal požadované finančné odškodnenie po 20-tisíc eur, ako aj náklady na konanie. Slovenská republika spor prehrala a poškodených musí do troch mesiacov odškodniť. Súd v rozsudku skonštatoval množstvo pochybení vo vyšetrovaní razie a uviedol, že „vyšetrovanie nebolo adekvátne“. Súd tiež konštatoval, že vyšetrovanie zlyhalo aj v prípade šetrenia možného rasového motívu.

Už tretí rok pokračujú súdne konania so šiestimi zbitými obyvateľmi Moldavy nad Bodvou na Okresnom súde Košice I. Sú obžalovaní pre údajne krivé výpovede a svedectvá.