Covid-19 by mohol z cestovného ruchu vymazať viac ako 100 miliónov pracovných miest
01 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Organizácia Spojených národov (OSN) zverejnila údaje o ničivom dopade Covid-19 na globálny cestovný ruch a varovala, že epidémia môže stáť problémový sektor až 1,2 bilióna dolárov a ohrozí vymazaním 120 miliónov pracovných miest v cestovnom ruchu, informuje portál RT.


V nedávno zverejnenom strategickom dokumente OSN predpokladala, že počet medzinárodných turistov môže v roku 2020 poklesnúť o 58 až 78 percent v porovnaní s minulým rokom. Podľa jeho výpočtov by sa taký „obrovský šok“ pre priemysel, ktorý predstavuje podstatnú časť výnosov niektorých krajín, mohol prejaviť poklesom medzi 850 miliónmi a 1,1 miliardami medzinárodných turistov.

„Za prvých päť mesiacov tohto roka sa príchody medzinárodných turistov znížili o viac ako polovicu a export z cestovného ruchu stratil asi 320 miliárd dolárov,“ uviedol začiatkom tohto týždňa generálny tajomník OSN Antonio Guterres. Už aj tak utrpené škody sú viac ako trojnásobné, čo sa stratilo počas celej svetovej hospodárskej krízy v roku 2009.

Organizácia varovala, že keďže každý desiaty človek na Zemi pracuje v cestovnom ruchu, bezprecedentná kríza ohrozuje blaho miliónov ľudí. Môže sa tak vymazať 100 až 120 miliónov pracovných miest v cestovnom ruchu, zatiaľ čo nezamestnanosť v krajinách silne závislých na cestovnom ruchu môže stúpnuť o viac ako 20 percent.

Izraelskí turisti objavili v Golanských výšinách nechránené otvorené tanky (VIDEO)
Turisti v Golanských výšinách sa v pokoji prechádzali oblasťou ozbrojených a nestrážených bojových tankov. Izraelská armáda sa zaviazala, že „prísne“ potrestá vojakov zodpovedných vojakov, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Berúc na vedomie, že cestovný ruch je už roky jedným z kľúčových motorov globálnej ekonomiky, OSN uviedla, že prudký pokles výnosov z exportu z cestovného ruchu bude mať za následok pokles globálneho hrubého domáceho produktu (HDP).

Najviac "optimistický" scenár predpokladá, že svetový HDP sa zníži o 1,17 dolárov biliónov alebo 1,5 percenta. V prípade dlhodobého pozastavenia (až 8 mesiacov) škoda vzrastie na 2,22 bilióna dolárov, alebo na 2,8 percenta HDP.

Pandémia Covid-19 zastavila globálny cestovný ruch v marci, keď väčšina krajín uzavrela svoje hranice, aby zabránila šíreniu smrtiaceho vírusu, ktorý zabil už viac ako 820 000 ľudí.

Dôkazy, že masky chránia pred koronavírusom, „nie sú veľmi presvedčivé“
Napriek príkazom na nosenie masiek, ktoré boli zavedené na zastavenie šírenia Covid-19, zástupkyňa vedúceho lekárstva Veľkej Británie Jenny Harriesová spochybňuje ich efektívnosť, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Marek Molnár