Výnimka, ktorá umožňovala nedať si rúško zo zdravotných dôvodov, končí. Vraj sa zneužívala
31 | 08 | 2020 I Natália Sollárová

Úrad verejného zdravotníctva od septembra ruší výnimky z nosenia rúšok pre ľudí s chronickými ochoreniami dýchacích ciest alebo s kožnými diagnózami. V opatrení hlavného hygienika je aj niekoľko ďalších zmien.


Nové rozhodnutie platí od 2. septembra. Astmatici, alergici či atopici tak už nebudú môcť chodiť v obchodoch či hromadnej doprave bez rúška, hoci doteraz im to bolo umožnené. Dôvodom zmeny má byť zneužívanie tejto úľavy, povedala pre TA3 hovorkyňa úradu Daša Račková. Na preukázanie diagnózy totiž nebolo potrebné žiadne potvrdenie a tak si ju mohol hocikto vymyslieť.

Úrad verejného zdravotníctva aj na svojej stránke uvádza, že k vypusteniu výnimky pristúpili preto, lebo ju mnohí zneužívali. Okrem toho vznikla len z dôvodu horúčav počas letných mesiacov, ktoré už v septembri nebudú časté.

Rúško bude potrebné aj vo vonkajších priestoroch prevádzok
Úrad verejného zdravotníctva spresnil opatrenia proti pandémii ochorenia COVID-19 a povinnosti, ktoré budú mať od začiatku septembra majitelia prevádzok. Opatrenie sa po novom vzťahuje na všetky prevádzky, pričom doteraz sa vzťahovalo na maloobchod... Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | TASR


Rúška spolu s umývaním rúk a dodržiavaním sociálneho odstupu predstavujú podľa hygienikov jednoduchú a účinnú formu prevencie voči šíreniu respiračných ochorení. Poukázali tiež na to, že by sme mali brať na vedomie blížiace sa jesenné obdobie, kedy je zvýšený výskyt infekcií. Ľudí, ktorých sa výnimka doteraz týkala chce úrad preto povzbudiť, aby na nové opatrenie „pozerali ako na krok, ktorý má aj ich chrániť“ a aby „nevnímali túto povinnosť ako záťaž“.

Zmenu pravdepodobne uvítajú aj obchodníci či prevádzkovatelia hromadnej dopravy. Doteraz sa mohli spoliehať len na to, čo im tvrdil klient, aj keď to nemusela byť pravda. „Príde chuligán, ktorý povie, že má astmu a my ostatným zákazníkom to naozaj ťažko vysvetlíme“, uviedol pre TA3 na margo doterajšieho stavu viceprezident Zväzu obchodu SR Pavol Konštiak.

Výnimka z nosenia rúška bude od septembra zrušená aj pre učiteľov a odborných pedagogických zamestnancov, napríklad asistentov a tiež žiakov základných a stredných škôl. Čo sa týka detí na prvom stupni základnej školy, v ich prípade zostáva prekrytie horných dýchacích ciest v rovine odporúčania. Žiaci so stredným až ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím rúško nosiť nemusia.

Rúško nespôsobuje vdychovanie vysokej koncentrácie oxidu uhličitého, tvrdí Krajčí
Rúško nespôsobuje vdychovanie vysokej koncentrácie oxidu uhličitého a nemá dosah na zdravie osoby. Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v súvislosti s mnohými dezinformačnými kampaňami o rúškach. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | TASR


V ostatných kategóriách sa pravidlá nemenia. Napríklad deti do 3 rokov veku, autisti, ľudia, ktorí práve športujú, alebo návštevníci wellness zariadení či kúpalísk naďalej zostávajú bez rúška. Rovnako ženích a nevesta na svadbe či deti v priestoroch škôlky.

Ak nedôjde k ďalšej zmene, nové opatrenie týkajúce sa nosenia rúšok by malo platiť 2 týždne, teda do 14. septembra. V prípade, že niekto poruší povinnosť nosiť rúško a odmietne zaplatiť pokutu na mieste, bude sa riešiť v priestupkovom konaní.

Polícia začne pokutovať tých, čo nenosia rúška
Prvá viceprezidentka Policajného zboru Jana Maškarová informovala, že polícia reaguje na epidemiologickú situáciu preventívno-bezpečnotnými opatreniami. Počas nadchádzajúceho víkendu sa preto zameria na kontrolu nosenia rúšok v nákupných... Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | Ivan Brožík