Rusko začne vo veľkom dodávať vakcínu proti koronavírusu v septembri
31 | 08 | 2020 I SITA

Rusko začne vo veľkom poskytovať vakcínu proti koronavírusu v septembri, oznámil v pondelok minister zdravotníctva Michail Muraško. Vakcínu dostanú najprv zdravotníci a učitelia, hromadné očkovanie rizikových skupín obyvateľstva sa začne v novembri alebo decembri, dodal minister. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a TASS.


"Vakcíny budú dodávané v prvom rade pracovníkom v oblasti zdravotnej starostlivosti a učiteľom," povedal Muraško. Očkovanie "bude úplne dobrovoľné", dodal minister zdravotníctva. Rusko bolo prvou krajinou, ktorá predstavila očkovaciu látku proti novému druhu koronavírusu SARS-CoV-2, ktorú podľa Moskvy môže používať celé bežné obyvateľstvo. Neprešla však treťou fázou klinického testovania na tisíckach dobrovoľníkov.

Tretia fáza testovania vakcíny prebieha teraz a zúčastňuje sa na nej približne 40.000 dobrovoľníkov, informovali ruské štátne médiá. Vakcínu vyvinulo štátne laboratórium a najprv ju otestovali na pracovníkoch laboratória a potom na vojakoch — dobrovoľníkoch. Neboli hlásené žiadne vedľajšie účinky tejto vakcíny. Očkovacia látka proti koronavírusu dostala názov Sputnik V podľa družice, ktorú vyrobil Sovietsky zväz a v roku 1957 bola prvým umelým vesmírnym satelitom na svete vyslaným na obežnú dráhu Zeme.

Ruský prezident Vladimir Putin podporil spomínanú vakcínu a vyhlásil, že aj jedna z jeho dcér sa ňou dala s úspechom zaočkovať, bez akýchkoľvek horších vedľajších účinkov, než je slabá, dočasná horúčka. Rusko zaznamenalo takmer milión prípadov nákazy koronavírusom, čo je štvrtý najvyšší počet na svete, dodala agentúra DPA.

Viac ako desať tisíc ľudí bez masiek sa zhromaždili v Londýne a požadujú, aby sa systém vrátil „späť do normálu“ (VIDEO)
Davy Britov, ktorí sú unavení z uzamknutia, sa zhromaždili v Londýne na proteste „Zjednotenie sa za slobodu“ proti opatreniam Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | Marek Molnár