Rusko recipročne vypovedalo troch slovenských diplomatov
31 | 08 | 2020 I SITA

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že Rusko vypovedalo troch slovenských diplomatov v reakcii na podobný krok Slovenskej republiky zo začiatku augusta, informovala agentúra AFP.


Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo slovenského veľvyslanca Petra Priputena, ktorému prednieslo protest v súvislosti s nedávnym vyhostením troch ruských diplomatov z územia SR, uviedlo ministerstvo na svojej oficiálnej webovej stránke.

Vyhostenie ruských diplomatov rezort diplomacie v Moskve označil za krok, ktorý je v rozpore s konštruktívnym rozvojom vzťahom medzi oboma krajinami. Ruská strana na základe princípu reciprocity prijala riešenie vypovedať z územia Ruskej federácie troch diplomatických zamestnancov slovenského veľvyslanectva v Moskve.

Dokážu Spojené štáty zabrániť vojenskému konfliktu členských štátov NATO? (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Iveta Machová


Slovensko začiatkom augusta prijalo rozhodnutie o vyhostení troch ruských diplomatov. Hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Juraj Tomaga 10. augusta oznámil, že "podľa informácií slovenských spravodajských zložiek bola ich činnosť v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch".

"Navyše, došlo k zneužitiu vydaných víz na slovenskom generálnom konzuláte v Petrohrade a v tejto súvislosti bol spáchaný závažný trestný čin na území iného členského štátu NATO a EÚ," doplnil. Ruské ministerstvo zahraničných vecí taktiež 10. augusta avizovalo, že Moskva bude na vyhostenie svojich troch diplomatov zo Slovenska reagovať recipročne.