Doteraz utajované zábery najsilnejšej vodíkovej bomby už aj na videu (VIDEO)
31 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Ruská agentúra pre atómovú energiu zverejnila 40-minútový dokument o najsilnejšej vodíkovej bombe všetkých čias.


Detonácia "cárskej" bomby bola vyvrcholením jadrového preteku v zbrojení medzi USA a Sovietskym zväzom počas studenej vojny. Vodíková bomba, oficiálne pomenovaná AN602, bola najsilnejšia svojho druhu. S výbušnou silou 50 megaton bola asi 3 800-krát silnejšia ako atómová bomba v Hirošime. 30. októbra 1961 bola bomba odpálená nad súostrovím Nová Zem v Severnom ľadovom oceáne. Informuje portál futurezone.at.

Ruská agentúra pre atómovú energiu Rosatom zverejnila dokument na sieti YouTube. Obsahuje doteraz ešte nikdy nezverejnené záznamy o prípravách a realizácii testu. Na videu možno vidieť zábery z obdobia vývoja bomby, jej transportu na vojenskú základňu na polostrove Kola a letu bomby na palube bombardéra T-95 - ktorý je špeciálne upravený proti obrovskému teplu z výbuchu.

 



Bomba bola zhodená na testovaciu plochu a padala na obrovskom padáku. Nakoniec sa iniciovala vo výške štyroch kilometrov. V tom čase sa bombardér nachádzal už 45 kilometrov od miesta výbuchu, sila tlakovej vlny však takmer spôsobila jeho pád. Ohnivá guľa z výbuchu sa rozšírila do výšky 30 kilometrov. Zmenila sa na hubovitý mrak s priemerom 90 kilometrov a výškou 65 kilometrov.

Výbuch bolo možné vidieť o 1000 kilometrov ďalej (vrátane Nórska). Výsledné zemetrasenie bolo zaznamenané na celom svete.

Rosatom zverejnil podrobnosti o tragickom výbuchu jadrového motora v Archangeľsku
Výbuch tajného raketového motora, poháňaného nukleárnymi izotopmi bol taký silný, že rozbil zariadenie na malé kúsky a odhodil pracovníkov z morskej plošiny do mora, uviedla ruská jadrová agentúra Rosatom. Záchranné akcie a vyhľadávanie chýbajúcich... Čítať ďalej
10 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič