Zdesenie Nemcov po útoku obyvateľov Berlína na Reichstag (video)
30 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Nemci si takmer podpálili historickú budovu Ríšskeho snemu. Píše sa rok 2020.


Až 38 tisíc väčšinou mladých ľudí, z ktorých sa mnohí verejne hlásili ku krajnej pravici, demonštrovalo v Berlíne proti reštriktívnym protipandemickým vládnym opatreniam. Portál stern.de okrem základných informácií ponúka aj video z momentu, keď demonštranti zaútočili na budovu historicky legendárneho Ríšskeho snemu.

"To je už neúnosné" - znie unisono hlas popredných politikov Nemecka. Po útoku na Reichstag v roku 2020 zostali zdesení.



Na videu z Twitteru demonštranti prelamujú bariéry budovy Reichstagu.

Autor statusu píše: "Traja policajti bránia davu zdolať schody Reichstagu a zaútočiť na budovu. Jeden z policajtov nemá ani ochrannú helmu. Neviem, čo som v tej chvíli obdivoval viac. Hrdinstvo troch mužov v uniforme, brániacich zákon, alebo totálny idiotizmus davu."

Podľa berlínskeho ministra vnútra bolo v sobotu počas protestov odporcov korónových obmedzení v Berlíne zadržaných niekoľko stoviek osôb. Iba 200 ľudí bolo zatknutých v blízkosti ruského veľvyslanectva, kde demonštrovalo až 3000 "ríšskych občanov a pravicových extrémistov", uviedol v sobotu večer Andreas Geisel. Popoludní sa situácia zhoršila, záchranné jednotky sa už bránili proti letiacim kameňom a zápalným fľašiam. Došlo tak k "násilným konfrontáciám“, uviedol minister vnútra. Hovoril o siedmich zranených na strane záchranných zložiek. Polícia v tweete hovorila aj o prepustení zadržaných.

Štát si musí vybrať - Berlín zakázal demonštrácie proti pandemickým nariadeniam
Berlín sa rozhodol. V mene ochrany zdravia a životov zakázal hromadné protesty popieračov koronovej pandémie a odporcov plnenia vládnych nariadení v boji proti nej. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Podľa úradov demonštrovalo v Berlíne až 38 000 ľudí. Väčšina z nich sa zúčastnila aj na záverečnom zhromaždení. Jeho organizátori sa už snažili dodržiavať pravidlá vzdialenosti. Večer však demonštranti prerazili kordón pred budovou Reichstagu. Niektorí z nich hodili fľaše a kamene na policajtov, ktorí demonštrantov zatlačili späť, informovali úrady. Minister vnútra pre denník Bild am Sonntag uviedol, že extrémisti zneužívajú symbolické centrum slobodnej demokracie na svoje vlastné účely. Minister financií Olaf Scholz tweetoval: "Nacistické symboly, občania ríše a cisárske vlajky nemajú pred nemeckým Bundestagom absolútne žiadne miesto."

Politikov takmer zo všetkých politických strán znepokojili udalosti v Berlínskom ríšskom sneme počas protestov proti pandemickým opatreniam. "Budova Reichstagu je miestom činnosti nášho parlamentu, a teda symbolickým centrom našej liberálnej demokracie. Extrémisti symboliku zneužívajú na svoje vlastné účely, je to neúnosné" uviedol jeden z ministrov spolkovej vlády. "Rozmanitosť názorov je ochrannou známkou zdravej spoločnosti. Sloboda zhromažďovania má však svoje hranice tam, kde sú štátne zákonné pravidlá pošliapané."

Polícia v následných "bojoch o budovu Ríšskeho snemu" použila nateraz iba jemnejšie prostriedky.

HOAX: Protest v Berlíne - fotografie vytrhnuté z kontextu
Po proteste proti opatreniam prijatým v súvislosti so šírením koronavírusu, ktorý sa konal 1. augusta 2020 v Berlíne, začali na sociálnych sieťach kolovať fotografie obrovských demonštrácií s tvrdením, že v nemeckej metropole sa zhromaždil až 1,5... Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | TASR