Taliansko evakuovalo desiatky migrantov zo záchranného člnu, keď na ňom jeden zomrel (VIDEO)
30 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Asi 50 ľudí bolo evakuovaných zo záchrannej lode migrantov Louise Michel, ktorá uviazla pri pobreží Malty po tom, ako na palubu vzali viac ako 200 ľudí. Po smrti jednej osoby posádka obvinila Európu z ignorovania jej prosby o pomoc, informuje portál RT.


Plavidlo, ktoré v priebehu posledných dní hlásilo záchranu celkovo 219 ľudí, vrátane „mnohých žien a detí“, bolo tak „preplnené“, že na jeho boku bol pripevnený záchranný čln, čím prišli o schopnosť manévrovať. Posádka na Twitteri uviedla, že zúfalo vysielali tiesňové signály a volali rôznym európskym námorným orgánom, ale bezvýsledne.

Aby toho nebolo málo, jeden z migrantov zahynul na lodi, pretože sa drasticky zhoršili podmienky.

"Louise Michel sa nemôže pohybovať, predovšetkým kvôli Európe, ktorá ignoruje naše tiesňové volania o okamžitú pomoc," píše na Twitteri posádka.



Asi po jednom dni prosby o pomoc prišla talianska pobrežná stráž a vzala 49 „najzraniteľnejších“ migrantov. Posádka Louise Michel uviedla, že väčšina „stále čaká“.

Fotografie a videá, ktoré pochádzajú zjavne z paluby lode - 31 metrov dlhá motorová jachta, ktorú vlastnili francúzske colné orgány, ktorá je teraz pomenovaná po francúzskom anarchistovi - ukazujú, že je mimoriadne preplnená ľuďmi.



;ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fnews%2F499419-banksy-migrant-rescue-ship-stranded%2F

"Na lodi je už jeden mŕtvy človek," uvádza sa v jednej zo správ posádky, ktorá požaduje, aby orgány EÚ "vykonali svoju prácu" a „nedovolili, aby umrelo viac osôb."

Loď plávajúca pod nemeckou vlajkou riadi kapitánka Pia Klempová, kontroverzná nemecká kapitánka, ktorá sa zaslúžila o záchranu viac ako 1 000 severoafrických migrantov v rokoch 2011 až 2017. Talianske úrady ju v roku 2019 obvinili z pašeráctva.

Turecko oznámilo nové námorné cvičenia v Stredomorí, ktoré budú trvať do 11. septembra
Ankara vydala nové varovanie cez navigačný telex (Navtex) s tým, že v nasledujúcich dvoch týždňoch usporiada vojenské cvičenia vo východnom Stredomorí. Toto oznámenie prichádza uprostred napätého územného sporu s Gréckom, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Marek Molnár